5 stvari zbog kojih sanjamo čudne snove

| Lifestyle |

 Nakon dugog i napornog dana, napokon je vrijeme za odmor i krevet. Trudite se mirno zaspati, ali prije nego uopće shvatite što se događa nađete se u noćnoj mori zbog koje se vrtite po krevetu i budite u znoju. Ne brinite: mislimo da znamo što je uzrok vaših loših i čudnih snova. 

SIR

U večernjim satima izbacite sir u potpunosti iz prehrane. Upravo bi vaša omiljena namirnica mogla biti uzrok loših snova. Još čudnije, vrsta sira koju ste jeli može uzrokovati različite snove. 

MELATONIN

Iako je popularan kao "uspavljivač", ovaj dodatak prehrani povećava broj REM krugova koje imamo po noći - zbog čega su vaši snovi životopisniji, duži i čudniji. 

GRICKANJE PRIJE KREVETA

Ne, mama vam nije bez veze ovo govorila: ako jedete prije spavanja temperatura vašeg tijela se povećava zbog čega metabolizam ubrzava, a time i aktivnost vašeg mozga tijekom REM faze spavanja. Nakon 22 sata NEMA više obroka. 

SPAVANJE UZ TV

Nije samo stvar toga što će sadržaj koji gledate podsvjesno ući u vaše misli te uzrokovati čudne snove, već i sam zvuk TV-a te dijalozi koje ste slušali dok ste se trudili zaspati. Ugasite TV (i kompjuter, mobitel, iPad,...) barem sat vremena prije odlaska u krevet. 

STRES

Kada vam je mozak preokupiran problemima i zadacima, ostaje aktivan i kada ne treba - dok spavate. Upravo je to razlog pojačanih snova i noćnih mora koje vam se javljaju. Duboko udahnite prije spavanja i odlučno ostavite sve brige za jutro poslije.