5 stvari koje vam nitko ne kaže o životu nakon diplome

| Lifestyle |

5 stvari koje vam nitko ne kaže o životu nakon diplome

Tijekom odrastanja, život nam se uvijek nekako mjeri prema stupnju obrazovanja u kojem se nalazimo. Prvo smo osnovnoškolci, zatim srednjoškolci pa konačno studenti. Ali koliko često se uopće spomene život nakon faksa, a da se ne spominju brak ili djeca?

Upravo iz ovog razloga često smo emocionalno nepripremljeni za "život nakon diplome". Najčešće smatramo da je sljedeća faza pronalazak posla i odluka o tome gdje ćemo živjeti. Ali toliko iskustava nas još čeka nakon fakulteta da bi bila prava šteta ne imati ih na umu. U nastavku s vama dijelimo možda najvažnije stvari koje smo naučili o životu nakon studentskih klupa...

1. STVARANJE NOVIH PRIJATELJSTVA (I ODRŽAVANJE STARIH) NIJE LAKO.

U školi smo naviknuti biti okruženi ljudima svoje dobi svaki dan. U pravom životu, morate se itekako potruditi da budete okruženi ljudima svoje dobi i sličnih interesa te konstantno raditi na izgradnji odnosa s njima.

2. VAŠ PRVI (I DRUGI I TREĆI) POSAO NEĆE BITI ONAJ IZ VAŠIH SNOVA. 

Kad zamišljate prvu "stepenicu" nakon faksa, sigurno zamišljate prvi posao. Ono što vam nitko ne kaže jest da vaš prvi posao neće biti sličan biranju fakulteta - znate, hrpa opcija, a vi birate onu koja vam se najviše sviđa sljedećih 3-5 godina. Vaš prvi posao će vrlo vjerojatno biti onaj gdje je bilo slobodno mjesto...Ali okrenite to uvijek u svoju korist - upoznajte industriju, stvorite više interesa i poznanstva te dozvolite sami sebi otkriti što vas zaista veseli u životu.

3. IMAT ĆETE I VIŠE OD JEDNE KARIJERE.

Odgajani smo tako da mislimo kako jednom kada odaberemo karijeru i posao - to je to. Ali puno je kompliciranije od toga i to je pozitivna stvar. Ne morate se obvezati na samo jednu karijeru kao da je to najvažnija odluka vašeg života. Možete mijenjati poslove kad god i koliko god to želite, ako ćete tako lakše pronaći svoj put. To nikako ne znači da ćete od školskog profesora preko noći postati profesionalni pekar (iako je to skroz moguće!), ali ako nemate pomno razrađen plan za budućnost, to je skroz u redu. 

Posao

4. GDJE STE STUDIRALI I NIJE TAKO VAŽNO.

Istina je! Gdje ste išli u školu neće utjecati na vaš život u onoj mjeri koliko mislite da hoće. Naravno da je to odličan način za sklapanje poznanstva i poveznica s ljudima s kojima ste studirali, ali što se tiče vašeg "posla iz snova" - ne dozvolite da vas diploma ograničava i sputava u tome.

5. ŽIVOT NEMA UVIJEK UZLAZNU PUTANJU — MORATE NAUČITI USTATI NAKON PADA.

Život se sastoji od uspona i padova. Nemojte misliti da će jednom nakon završetka faksa odjednom vaš život rasti i rasti te svakoga dana biti bolji od prethodnog. Dogodit će vam se i izuzetno teški, ružni, lijepi, zabavni i tužni trenuci - i to je sastavni dio života. Morate ih prihvatiti kao dio života, ostati pozitivni, uvijek gledati prema naprijed i znati da će se uskoro sve vratiti u normalnu.