5 stvari koje niste znali o pilatesu

| Lifestyle |

Instagram / @flying.pilates

Nije se uvijek zvao pilates

Pilates je razvio njemački trener Joseph Pilates početkom 1900-ih, no izvorni sustav vježbi je u početku nosio kompletno drugačije ime. Prvotno ime pilatesa bilo je ''contrology'', odnosno umijeće kontrole, a danas je Pilatesova metoda fizičke kondicije prakticirana od milijuni ljudi diljem svijeta. Uđite u bilo koju teretanu i teško ćete ne naići na sate pilatesa na tjednom rasporedu.

Kontrola, kontrola i samo kontrola

Govoreći o kontroli, pilates se temelji na ekstremnoj preciznosti i organizaciji, tako da nećete u njemu uživati ako volite freestyle vježbe. Sve u pilatesu je mirno i metodično, s velikim naglaskom na disanju, pokretima i, naravno, uspravnom držanju.

Sat vremena dnevno, sagorijeva kalorije kroz čitav dan

Bit pilatesa može se najbolje definirati kao trening otpora, za koji je znanstveno dokazano da poboljšava vaš metabolizam, što će potaknuti sagorijevanje kalorija - cijeli dan. Iako je kardio učinkovita metoda za brzo sagorijevanje kalorija, ta vježba je uspješna samo onoliko koliko cardio trening traje. To vam može zvučati iznenađujuće, ali za razliku od cardia, pilates nudi trening otpora koji naglašava aerobne vježbe, čuvajući brzinu metabolizma povišenom čak satima nakon stvarnog vježbanja.

Instagram / @nikki_urwin

Vježba cijelog tijela

Iako ne sagledavate pilates kao vježbu s visokim intenzitetom koja povisuje otkucaje srca, a vaše tijelo topi znojem, ona je zahtjevna. Potrebno je velika snagu kako bi odradili trening na zadovoljavajući način, a još bolje, pri vježbanju radi cijelo tijelo. Pri vježbanju primijetit ćete kako svaki dio vašeg tijela radi, od vašeg trbuha do nogu.

Duboko udahnite

Kada vježbate pilates, također je važno pravilno disati. Zapravo, postoji cijela tehnika posvećena pravilnoj umjetnosti disanja. Polagani pokreti koje Pilates uključuje u svaki trening u svjesnoj su pratnji udisaja i izdisaja.