5 sobnih biljki koje su gotovo neuništive

| Lifestyle |

Biljke u prostoru mogu učiniti puno, jedan su od detalja koji možda najviše obogate prostoriju.

Ako ste u vi jedni od onih kojima biljke iz nekog razloga, kojeg još uvijek niste dokučili, misteriozno umiru, pokušajte s biljkama koje su jednostavne za održavanje.

1. Filodendron je biljka poznata po tome što traži minimalnu njegu. Vrlo je popularno sobno cvijeće s lijepim dekorativim listovima. Za filodendron je bitno da nije na direktom suncu, što će vas i upozoriti, ako primijetite da joj lišće žuti, jednostavno je premjestite. Zaljeva se po potrebi, bitno je da se zemlja ne osuši, ljeti nešto češće i obilnije, a zimi rjeđe, voli i povremeno prskanje.

2. Fikus je sobna biljka prepoznatljiva po velikim zelenim listovima. Potječe iz tropskih predjela Azije, a postoji mnogo vrsta ove biljke. Što se tiče održavanja bitne su dvije stvari. Osigurati dovoljno topline i vlage. Minimalna temperatura ne bi trebala biti ispod 10 stupnjeva, ali je zato, uz dovoljno vode, dosta izdržljiv na visokim temperaturama. Fikus voli biti u polusjeni, pa ga ako je moguće stavite uz istočni i zapadni prozor. Premještajte ga što je manje moguće, i ako ga držite podalje od propuha, klime ili radijatora, imate biljku koja će živjeti dosta dugo.

3. Dracena Marginata je kućna biljka koja potječe s Madagaskara. Rod dracena obuhvaća oko 40 vrsta drveća. Marginata je nisko drvo koje sporo raste,a može dostići visinu oko 2 i pol metra. Jedna je od biljaka koje najbolje podnose ne redovito zalijevanje, a dobro podnosi više i niže temperature.

4. Kaktus je poznat kao biljka koja je laka za održavanje i gotovo pa neuništiva. U svijetu postoji oko 200 vrsta kaktusa, a zahvaljujući bodljama, listovima i specifičnom izgledu u stanju je prilagoditi se i najgorim uvjetima. Kaktus je biljka koja će preživjeti čak i kod osoba koje su u stanju ubiti svaku biljku koju su ikada imale u svom domu. Što se tiče zalijevanja ovisi o godišnjem dobu. Zimske i ljetne potrebe kaktusa nisu jednake. Iako su kaktusi poznati po tome da mogu preživjeti mjesece bez vode ne preporučujemo da to probate, pokušajte ga zalijevati barem jednom mjesečno zimi i jednom tjedno ljeti.

5. Japansko drvo novca, krasula, otporna je biljka koja može dugo trajati. U Kini vjeruju kako je to biljka koja ima ulogu privlačenja novca, a Feng Shui filozofija kaže kako ćete imati dosta novca ako biljku postavite negdje pokraj ulaznih vrata u vašem domu. Krasula sitnim bijelim cvjetovima cvjeta zimi, a može dosegnuti visinu i do 3 metra. Zimi je možete zalijevati svako dva tjedna, ljeti nešto češće.