5 razloga zašto se noću pretjerano znojite

| Lifestyle |

Instagram/@juliamateian

Često se tijekom noći budimo preznojeni i zbunjeni te se pitamo zašto se to dogodilo.

U nekim slučajevima uzrok tome je san ili noćna mora iz koje ste se probudili, ali postoji puno skrivenih razloga koji mogu biti uzrok noćnom preznojavanju.

Znojenje tijekom sna normalna je pojava jer se temperatura tijela tijekom noći mijenja, ali nekada,to znojenje može ukazivati i na ozbiljnija zdravstvena stanja kojima je potrebno adekvatno liječenje.

U nastavku pročitajte kojih 5 najčešćih uzročnika noćnog preznojavanja.

Alkohol

Začudo, i previše alkohola i odvikavanje od redovne konzumacije alkohola mogu dovesti do noćnog znojenja.  Alkohol utječe na središnji živčani sustav, krvožilni sustav i gotovo na svaki dio vašeg tijela. Pijenje vam može povećati otkucaje srca i proširiti krvne žile izazivajući znojenje. Ako imate noćno znojenje, ali nedavno niste konzumirali alkohol , a inače ga redovno pijete, to može biti znak odvikavanja od alkohola. Vaše tijelo gubi puno vlage kada se znojite, stoga je važno nadoknaditi tekućinu pijući puno vode.Također, važno je isprati kožu kako biste uklonili višak soli od osušenog znoja i promijeniti plahte prije nego što se vratite u krevet.

Bolest i lijekovi

Noćno znojenje može biti povezano i s bolešću ili nekim lijekovima koji se koriste za liječenje bolesti. Vrsta bolesti koja se najčešće povezuje s noćnim znojenjem je virusna infekcija poput respiratorne infekcije ili gripe. Infekcija uzrokuje porast tjelesne temperature što obnavlja znoj.

Povremeno noćno znojenje može biti znak ozbiljnijih bolesti poput dijabetesa ili prekomjerne aktivnosti štitnjače, ali one su obično povezane s drugim jačim simptomima.

Ako ste započeli s novim lijekovima, otprilike u isto vrijeme kada je započelo noćno znojenje, to možda nije slučajnost. Neki lijekovi poput antidepresiva mogu potaknuti noćno znojenje kao nuspojavu, pa ako redovito uzimate lijekove, također je vrijedno provjeriti, s liječnikom, doprinosi li to problemu.

Stres

Možda vam se stres ne čini vidljivim, ali on, zapravo, ima različite načine fizičkog izražavanja. Stres je vjerojatno jedan od najčešćih uzroka noćnog znojenja. Upravljati stresom možete na različite načine poput, raznih tehnika disanja, meditacijom i vježbanjem. Ali zapamtite, sve mora biti umjereno. Ako pretjerano vježbate, riskirate da izgubite dobrobiti svog stresa o čemu možete pročitati u nastavku.

Vježbanje

Kada vježbate, vaše tijelo stvara toplinu koju pohranjuje u svojoj jezgri i postepeno ju gubi tijekom određenog vremena. Međutim, ako povećate razinu vježbanja na razinu intenziteta sličnu atletskom treningu, tada tijelo otkriva što može i ne rješava se  dodatne topline sve dok ste aktivni, pa kada prestanete vježbati i odete spavati vaše tijelo izbacuje svu nakupljenu toplinu i vi se počinjete prekomjerno znojiti.

Vaš izbor posteljine

Kada se pregrijavate, znojenje i toplina prenose se iz vašeg tijela na najbližu površinu s kojima ste u kontaktu, a to su vaš pokrivač i jastučnica. Ako ove površine ne mogu brzo i efikasno upiti znoj, tada će površina na kojoj spavate ostati vruća i vlažna te će vam to poremetiti san.