5 neistina o hrani zbog kojih ne mršavimo

| Lifestyle |

Kad je riječ o zdravoj prehrani, a pogotovo o procesu mršavljenja, savjeta ima bezbroj. Ponekad je teško razlučiti koji su od njih istiniti i koji će nam stvarno biti od pomoći u, često frustrirajućem, pothvatu mršavljenja. Izdvojili smo za vas 5 najčećih zabluda o hrani koje nas vode u začarani krug i zbog kojih imamo osjećaj da nikad nećemo uspjeti u svom cilju. 

1. Sve kalorije su jednake

Prva i možda najvažnija neistina koju je potrebno što prije osvijestiti. Ekstremno popularna i sveprisutna mantra da ako potrošimo više kalorija nego što ih unesemo je naprosto laž. Netočno je da je kod mršavljenja stvar samo unosa tj. ne unosa kalorija. Zapravo, možemo reći da je ključ uspjeha ovdje kao i u većini drugih stvari u životu, umjerenost i dosljednost. Istina je da postoje "dobre" i "loše" kalorije i upravo zbog toga ne može biti riječi o pukom matematičkom izračunu unosa kalorija. Proteinske namirnice će tako pomoći u sagorijevanju masti, dok će one krcate šećerima samo izazvati više gladi. Dakle, naglasak je na kvaliteti, a ne kvantiteti. Stoga jedite cjelovite žitarice, orašaste plodove, svježu ribu, puretinu, piletinu i povrće i vrlo brzo će uslijediti pozitivne promjene na vašem tijelu. 

2. Ako prebrzo smršavite, kile će se vratiti dvostruko 

Još jedna neistina. Savjeti poput onih da ne gubite više od pola kilograma tjedno su jednostavno netočni. Istraživanja su pokazala da je upravo suprotno. Nagli gubitak kilograma i brzi napredak su za većinu ljudi izvrsna motivacija da nastave dalje jer su promjene vidljive. Važno je da se držite svoje strategije za uspješno mršavljenje, da uključite svu dobro izbalansiranu prehranu i da ne gladujete. 

3. Sve što vam treba je volja

Nažalost ovo nije istna. Hormoni i kemijske rekacije u mozgu nisu nešto što se može kontrolirati isključivo našom voljom. Primjer je, ako vas netko pita da zadržite dah 15 minuta - možete imati najjaču volju na svijetu, ali to jednostavno nećete uspjeti. Tijelo koje je naučeno na procesuiranu hranu krcatu šećerima i mastima nećete samo voljom "popraviti". Važno je da počnete birati ispravne namirnice koje će vaše tijelo vratiti u balans i s kojima nećete osjećati potrebu za navedenom hranom. 

4. Dijetni napici su bolji od onih ne dijetnih 

Čista laž. Zapravo, možda su još i opasniji i izbjegavajte ih u širokom luku. U studiji koja se provodila 14 godina na više od 66 tisuća žena, pokazalo se da dijetna pića povećavaju rizik od dijabetesa čak više nego ona ne dijetna. Ako vam to nije dovoljno da se odreknete tih napitaka, možda će vas uvjeriti činjenica da ta pića usporavaju metabolizam i izazivaju želju za slatkim. 

5. Namirnice s manje masnoće su zdrave 

Slično kao i s dijetnim napicima, ovo je zapravo marketinški trik koji može kriti opasne posljedice za zdravlje. Većina ih sadrži latentne šećere i jednostavno ih treba izbjegavati. Imajte na umu da je ključ uspjeha umjerenost i tako uspjeh neće izostati.