Vježbe koje će vam poboljšati raspoloženje

| Lifestyle |

Instagram/ @xeniaoverdose

Donosimo vam psihološke vježbe za poboljšanje raspoloženja

Svi smo ponekad loše raspoloženi, ali za to postoji brzo i efikasno rješenje.

Ako vas prate negativne misli, isprobajte ove 4 vježbe:

Kontrolirajte svoje misli
Možda će vas iznenaditi, ali vaš mozak vam ne pomaže kada vam je potrebno dobro raspoloženje. Ako se osjećate nelagodno, vaš mozak pokušava aktivirati centar „nagrada“. Osjećaji kao što su ponos, sram i krivica aktiviraju isti dio mozga. Ovo objašnjava zašto je tako lako osjećati krivnju.
Što možete učiniti da biste to izbjegli? Najbolje je pitati sebe "Za što sam zahvalna?" Jedan od najmoćnijih efekata zahvalnosti je porast lučenja serotonina. Kada razmišljate o stvarima za koje ste zahvalni, vi ste "prisiljeni" fokusirati se na pozitivne aspekte vašeg života.

Definirajte svoje emocije
Ako se osjećate loše, pokušajte pitati sebe "Zašto se osjećam loše i što točno osjećam?" Studije su pokazale da definiranjem svojih osjećaja utječete na njihovo "nestajanje". Kako biste prestali biti loše raspoloženi, koristite samo nekoliko riječi za opis svojih emocija i odmah ćete se osjećati bolje.

Shvatite da niste savršeni, i nitko nije!
Najčešći uzrok zabrinutosti i anksioznosti je osjećaj da nismo savršeni. U ovoj situaciji je presudno zaboraviti na ideale i prihvatiti da ste dovoljno dobri. Kada pokušavate biti najbolji, stavljate previše emocija u proces donošenja odluka. S druge strane, kada želite postati dovoljno dobri, osjetit ćete da imate više kontrole nad događajima. Donošenje odluka uključuje stvaranje namjera i postavljanje ciljeva, a ove stvari smanjuju anksioznost. Donošenje odluka mijenja vaš pogled na svijet i pomaže vam pronaći rješenja za vaše probleme.

Vjerujte u snagu dodira
Zagrljaj, posebice dugačak, smanjuje nivo anksioznosti. Držanje ruku i rukovanje imaju isti efekt - izazivaju lučenje hormona oksitocina i čine vas sretnom.