4 razloga zašto vam kosa sijedi već u 20-ima

| Lifestyle |

Instagram / @dressyourlife_

Tek ste u 20-im godinama, a već ste primijetili pojavu sijedih vlasi. Ovaj fenomen nema veze s preuranjenim staranjem, već s 4 razloga koja vam donosimo.

Sijede vlasi, a iz godine u godinu primjećujete sve veći broj. Sijeda kosa nije rezervirana samo za stariju populaciju među nama. Čak i osobe u svojim 20-im godinama mogu otkriti prve sijede vlasi, a mi vam donosimo 4 razloga koja utječu na njihovu pojavu.

1. Stres
Postoji veza između ekstremnog stresa i sijede kose. Studija sa Sveučilišta u New Yorku je još 2013. godine otkrila kako stres utječe na odumiranje matičnih stanica u folikuli kose gdje se zatim pojavljuju sijede vlasi kod mladih ljudi.

Instagram / @make.up_by_emma

2. Bolest
Štitnjača, endokrini sustav i autoimune bolesti, također mogu utjecati na pojavu sijedih vlasi budući da zdravstveni problemi mogu uzrokovati da stanice tijela napadaju jedna drugu. Ako su stanice kose oštećene na taj način, rezultat je pojava sijede kose.

3. Nedostatak vitamina
Američka znanstvenica dr. Marie Jhin izjavila je u intervjuu za New York Times kako povećan rast sijede kose također može biti uzrokovan nedostatkom vitamina B12. Posebno vegani mogu biti pogođeni posljedicama neishranjenosti, jer se vitamin B12 uglavnom nalazi u životinjskoj hrani poput jaja.

4. Nikotin
Pušenje je daleko najgora navika za zdravlje, za kožu i kosu. Istraživanja su pokazala da postoji čak i povezanost između nikotina i sijede kose u dobi do 30 godina. Također su vidljive i bore na licu uzrokovane pušenjem.