4 razloga zašto je smijeh dobar za vaše zdravlje

| Lifestyle |

Smijeh je najbolji lijek, kaže stara izreka, no stručnjaci tvrde da je korist od humora i smijeha po zdravstveno stanje pojedinca vrlo stvarna.

Nebrojeno puta čuli smo kako je smijeh najbolji lijek. Ipak, ta nam izreka ostane pomalo nedorečene s obzirom na to da ne znamo o čemu se točno radi.

Kako bi razriješili misterij, donosimo vam 4 zdravstvene prednosti koje nam donosi smijanje.

Potiče veselje

Svi znamo da nas iz depresivnog raspoloženja malo što može izvući. Ipak, na smijeh nikad ne ostajemo imuni. Za to postoji i znanstveno objašnjenje. Kad se smijemo mozak proizvodi endorfine (inače poznate kao sretne kemikalije) koji nas automatski čine sretnima.

Reducira stres

Stres nam baš ničemu ne koristi, to smo davno spoznali. Još k tome, negativno utječe na cijeli organizam: povećava krvni tlak, povećava puls i narušava probavni sustav. Kad se smijemo reduciramo kortizol, stres hormon i automatski dobivamo energetsku injekciju.

Smanjuje krvni tlak

Kad se smijemo tlak se prvotno diže, no i vrlo brzo spušta na normalnu razinu. S obzirom na to da nam se i disanje povećava za vrijeme smijanja, više kisika i hranjivih tvari prolazi organizmom smanjujući krvni tlak.

Popravlja imunitet

Već smo spomenuli da se hormoni stresa smanjuju za vrijeme smijanja, raste broj antitijela i imunocita koji su glavni u borbi protiv raznih bolesti i bakterija koje svakodnevno napadaju naš organizam.