4 odlične (i 4 užasne) stvari za vaše srce!

| Lifestyle |

Srčane bolesti tradicionalno su smatrane muškim problemom, no sve više zahvaćaju i žene! Zastrašujuć je i podatak kako u zadnjih nekoliko godina više žena umire od srčanih bolesti nego od svih oblika raka zajedno. Donosimo vam pregled potencijalnih opasnosti koje snažno utječu na srce te nudimo niz korisnih savjeta kako sačuvati njegovo zdravlje.

4 odlične stvari za vaše srce:

1. Optimizam 

Dobre vijesti! Dobro raspoloženje povezano je s manjim rizikom od srčanih bolesti, posebice kod ljudi koji u obitelji imaju povijest ovakvih poremećaja. Stoga, svi osmijeh na lice i u borbu protiv najvećeg neprijatelja srčanog zdravlja - stresa!

2. Čaj

Crni i zeleni čaj najbolja su opcija jer pomažu u borbi protiv lošeg kolesterola. Redovitim ispijanjem čaja imat ćete i bolju cirkulaciju. Preskočite gotove čajeve iz boce i napravite ga kod kuće kako bi dobili sve beneficije ovog zdravog pića.

3. Magnezij

Ovaj mineral igra glavnu ulogu u održavanju vašeg srca zdravim i dodatnih 200 miligrama dnevno moglo bi smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti za čak 22%! Napunite tanjur sa zvijezdama magnezija poput cjelovitih žitarica, orašastih plodova i zelenog lisnatog povrća.

4. "Happy Hour"

Da, dobro ste shvatili. Lagano pijuckanje moglo bi smanjiti rizik od iznenadne srčane bolesti za 30% ili čak 40%. Samo se držite jednog pića (ili manje) dnevno. Bilo što više od toga ima potpuno suprotan učinak!

4 užasne stvari za vaše srce:

1. Stalna buka

Živjeti blizu aerodroma ili glasnog prometa može povećati rizik od oboljenja. Stručnjaci vjeruju da buka može uzrokovati stres, koji povisuje krvi tlak. Trebaju vam čepići za uši!

2. Hormonalne promjene

Rizik od srčanog udara 7 puta je veći kod žena s neuravnoteženim levelom estrogena ili testosterona. Ako primijetite neredovite menstruacije, iznenadni porast na kilaži ili prekomjeran rast dlaka na tijelu - posjetite doktora, hitno!

3. Zagađen zrak

Istraživači procjenjuju da bi se čišćenjem zagađenog zraka moglo spriječiti čak 8000 srčanih udara godišnje! Udisanjem svježeg, čistog zraka jačaju stijenke arterija. Dovoljno je da se maknete od velikih prometnica kako bi smanjili potencijalan rizik.

4. Bijes

Naravno, svatko ima pravo da "poludi" s vremena na vrijeme. Ali stalni osjećaj ljutnje ili bijesa mogao bi itekako naštetiti vašem srcu. Šanse za infarkt najveće su dva sata nakon izljeva bijesa zbog naleta adrenalina i povišenog kortizola koji stišće arterije.