30 stvari koje trebate prestati raditi u 30-ima

| Lifestyle |

 Naravno, kad ste imali 23 bilo je prihvatljivo još uvijek ne znati svoj financijski status i u 4 ujutro pijano zvati bivšeg sa stražnjeg sjedišta Ubera. Nakon tridesete, činiti ove iste stvari malo je ipak neugodno...

Pijani pozivi bivšem koji sad ima ženu i dvoje djece? Razmislite opet. Prema tome, ovo je za sve sofisticirane ljude u 30-ima: donosimo 30 stvari na koje (ako ih radite) trebate hitno zaboraviti.

1. Namjerno opijanje iz fore. OK, OK, svi smo bili u fazi gdje je bilo super cool piti na litre alkohola vikendom samo s jednim ciljem - napiti se. Sada je vrijeme za novu fazu života: otkriti svoje omiljeno vino, natočiti punu čašu, sjesti na balkon, uživati, maštati, planirati...

2. Pijane poruke bivšima. Ili bilo kome. 

3. Objavljivanje besmislenih slika i statusa na Facebooku. Pod a) spamate početnu stranicu svojim prijateljima; pod b) onaj tko vam kaže suprotno, nije vam prijatelj. Ili vas je unfollowao na Facebooku. Plus: Zato danas postoji Snapchat, helou?

4. Ne znati voditi vlastitu poreznu knjižicu.

5. Ili bankovni račun općenito. Znamo da vas (za razliku od tone ostalih gluposti) to NIKAD nisu naučili u obrazovnom sustavu, ali u nekom trenutku u životu trebate početi voditi vlastitu brigu o financijskom i bankovnom statusu. Čovjek uči dok je živ!

6. Zaspati sa šminkom na licu. NE. NE. NE. To se događa tinejdžericama, koje su i dalje u fazi "moja mama nema pojma". Ima. Mama je uvijek bila u pravu, zar ne? Nemojte to shvatiti prekasno.

7. Ili zaspati neopranih zubiju. (Objašnjenje nepotrebno!)

8. Objavljivanje postova na društvenim mrežama SVAKI put kad se vidite s prijateljima. Okej, recimo to ovako. Da, vaše druženje se i dalje računa pa makar to i ne objavili na Instagramu. 

9. Ne pratiti vijesti i aktualnosti iz zemlje i svijeta. Kako? I Zašto? 

10. Odgađanje odlaska u teretanu. Ako ste u dvadesetima nalazili puste izlike zašto vježbanje "nije za vas" i teretana vas "plaši", tridesete su krajnje vrijeme kada treba započeti s redovitim vježbanjem. Pronađite nešto što volite i posvetite se tjelovježbi tri puta tjedno. Ne moramo vam valjda spominjati gravitaciju, ili?

11. Ne znate štedjeti. Ono putovanje u Španjolsku neće vam se nikad ostvariti ako ne znate staviti koju kunu sa strane.

12. Kupovanje kupaćeg kostima u kojem se ne osjećate 100% samouvjereno.

13. Kupovanje bilo čega u čemu se ne osjećate 100% samouvjereno. Dosta je s glupostima poput "ovo je IN, ovo moram imati", "ovo nose sve moje prijateljice" i ostalih padanja pod utjecaje društva i trendova. Kada se osjećate lijepo - izgledate lijepo. 

14. Preskakanje dragocjenih sati sna. Ne, 6 sati sna nije dovoljno. I da, beauty sleep vam treba, u 30-ima ste zaboga, svaka sekunda je važna!

15. Zaboravljate nanositi kremu za sunčanje. 

16. Ili hidratantnu kremu sa SPF-om. Koža sve pamti! I neće vam se sviđati što će ovo zlopamtilo imati za reći nakon 10-15 godina...

17. Ne znate kako upaliti perilicu za rublje. Koliko puta ćete stvarno zvati mamu za upute? Ili još gore - nositi joj svoj prljavi veš?

18. Ili kako ispeglati košulju. Znamo, peglanje je najgluplji kućanski posao izmišljen, ali nije uopće teško - vježba čini čuda. A ako to znači da će vaša nova markirana košulja morati platiti životom, neka tako bude. 

19. Radite posao koji ne volite. U svojim dvadesetima, tijekom studija, sigurno ste radili nekolicinu poslova s kojih ste jedva čekali pobjeći. I to je u redu, zato danas imate radne navike kakve imate! Ali tridesete su godine kada trebate pronaći radno mjesto kakvo zaslužujete, na kojem možete napredovati i koje vas čini sretnima. 

20. Zadržavanje toksičnih ljudi i prijatelja u životu. Ne sviđa vam se nečija negativa? Imate osjećaj da vas samo vuku prema dolje i jedva čekaju da padnete? Vrijeme je da se pozdravite s njima jednom zauvijek i zaželite im sve najljepše u životu. Daleko od vašeg. 

21. Preskakanje doručka.

22. Ili ručka. 

23. Ili večere, prije odlaska na piće s prijateljima. (vrati se na broj 1!)

24. Zaboravljate na redovite odlaske doktoru. 

25. Ili ginekologu.

26. Ili zubaru. Oni dani kad vas je mama naručivala na preglede zubaru ili doktoru daleko su iza vas. Čak i ako nemate neki problem ili stanje, redoviti odlasci na preglede su važni za zdravlje. Morate stvoriti ovu naviku i sami početi brinuti za vlastito zdravlje. 

27. Ne znate reći NE! Ova osobina mogla bi vam u životu donijeti jako puno problema. Bez obzira sviđalo se to vama ili ne, ponekad stvarno morate sebe staviti ispred drugih. 

28. Ispričavate se i onda kad ništa niste učinili krivo.

29. NE ispričavate se kada ste učinili nešto krivo. Priznati vlastite (i tuđe) pogreške velika je ljudska kvaliteta na kojoj svi trebamo raditi cijeli život. Reći "oprosti" kada je to potrebno govori puno više o vama nego što to uopće možete zamisliti. 

30. Brinete se oko nevažnih stvari. Znači - osim ako se ne radi o vašem poslu i financijama ili pak bolesti, NIJE VRIJEDNO STRESA! Život je lijep kad si ga takvim učinite.