3 vrste veza koje svaka žena treba iskusiti u životu

| Lifestyle |

Instagram/ @lovetammy

Kroz život se zaljubljujemo i prekidamo – ponekad samo da bismo se vratili jedno drugom. Neki ljudi ulaze u našu orbitu, drugi odlaze, čineći da burno preživljavamo emotivne uspone i padove.

Međutim, psiholozi kažu da bilo koja osoba se može iskreno zaljubiti samo tri puta. I svako od ta tri iskustva je na svoj način važno i potrebno.

Ljubavna bajka

Najčešće, prvu ljubav proživimo jako mladi. Čini nam se da su to osjećaji o kojima smo čitali u pričama, bajkama. Zato idealiziramo takvu ljubav i vjerujemo da je za cijeli život. Tada smo skloni raditi stvari koje naši vršnjaci ili obitelj smatraju da je to potrebno. Odbijamo obraćati pažnju na male probleme i spremni smo žrtvovati naše principe zbog veze jer negdje duboko u sebi vjerujemo da je sve onako kako bi trebalo biti. Važnije nam je kako veza izgleda izvana nego kako se zaista osjećamo.

Takva ljubav nas uči da je gledanje u partnera jednako važno kao i gledanje oko sebe.

Komplicirana ljubav

Druga ljubav našeg života je najkompliciranija. Uvjereni da smo naučili lekciju iz prethodnog iskustva, pobrinuli smo se izabrati potpuno drugačiji tip partnera. Ili smo bar tako mislili. U ovoj fazi možemo biti izmanipulirani, mogu nas lagati ili čak povrijediti. Pokušavamo u svakoj prilici izgladiti neke nesuglasice u vezi, ali svaki novi pokušaj pretvara se u još veću katastrofu. To je prava drama sa povremenim trenucima sreće. Još jednom, naši iskreni osjećaji su se okrenuli u korist nečeg drugog – u ovom slučaju, beskonačni niz pokušaja za spas veze koja nema budućnost.

Ovakva ljubav uči nas da je važno biti voljen isto koliko i voljeti.

Odrasla ljubav

Treći tip ljubavi pojavljuje se u našim životima kada već odustanemo od čekanja. Dolazi nepozvana i ne djeluje kao da je u skladu s našom idejom o tome što bi prava ljubav trebala biti. Ne djeluje savršeno. Ali to je pravi odnos, koji karakterizira osjećaj izuzetne lakoće – nešto što se ne može objasniti riječima. U ovom periodu života nemamo više nikakvih očekivanja. Ne tratimo vrijeme izmišljajući koje kvalitete ljubav našeg života mora posjedovati. Tako smo konačno spremni da prihvatimo partnera sa svim njenim/njegovim manama i vrlinama. Što je podjednako važno, naš partner nas gleda na isti način.

Takva ljubav nas uči biti realni i da veza ne mora biti savršena.