3 trika koja drže stres pod kontrolom

| Lifestyle |

 

Stres je jedan od najvećih neprijatelja suvremenog društva, toliko prisutan da često prolazi "ispod radara", a njegove posljedice mogu biti kobne za zdravlje. U nastavku vam donosimo 3 jednostavna savjeta kako ga se riješiti.

Na sam spomen stresa i anksioznosti, vjerojatno se sjetite stvari poput debljanja, izbijanja prištića na koži lica, loših međuljudskih odnosa i problema na poslu.

Ali koliko često razmišljate o tome odakle to zapravo dolazi? A pod tim, ne mislimo na uzroke poput kasnonoćnih poziva šefa ili svađe s partnerom. Ključ za smirivanje zapravo leži u vašem središnjem živčanom sustavu u kojem se sve odvija. Ono što stvarno trebate znati je kako upravljati njime i kako smiriti svoj živčani sustav da bi ste bi zaustavili stres u samom početku.

Opustite se i olakšajte svoj um i tijelo te u nastavku pročitajte koja su 3 najučinkovitija načina za zaustavljanje stresa i anksioznosti.

Spavanje

Na pitanje koliko sati spavamo, mnogi od nas žele reći osam. No, vrlo malo nas to zapravo čini. Za resetiranje i ponovno punjenje živčanog sustava potrebno nam je najmanje sedam do osam sati sna dnevno. Premalo sna štetno je za naš cirkadijanski ritam. Ne samo da se osjećamo umorno i nefokusirano, već i naš metabolizam pati te može dovesti do skladištenja viška masti bez da ih sagorijevamo. Studije su dokazale da uživanje u snu dvije noći zaredom, što znači spavanje od osam do deset sati, može poboljšati osjetljivost na inzulin , vratiti razinu šećera u krvi u normalu i preokrenuti negativne učinke uzrokovane nedostatkom sna tijekom tjedna.

Pozitivne misli

Pozitivne misli su jedna od najvažnijih stvari kada je u pitanju izbjegavanje stresa. Kao što tekst na ekranu kompjutera, obrišete pritiskom na dugme delete, tako možete eliminirati i misli koje vas uznemiravaju. Dobro je da riječ delete izgovorite naglas jer ćete tako negativnim mislima oduzeti moć definiranja vaše stvarnosti.

Meditacija

Najnovija istraživanja pokazala su da meditacija smanjuje razinu stresa te istodobno povećava sreću i samilosti, poboljšava imunitet, smanjuje bol i pojave raznih upala organizma. Studije snimanja mozga pokazale su da meditacija povećava razinu sive tvari, izoštrava pažnju i poboljšava pamćenje.
Meditacija može biti jednostavna poput vježbi dubokog disanja, joge ili samo uzimanja sekunde da se opustite i zatvorite oči na nekom mirnom mjestu.