3 savjeta da sačuvate namještaj od kandžica vaše mace

| Lifestyle |

 

Instagram/ @cats

Mačke ne grebu namještaj zato što su bezobrazne ili da bi nas živcirale.

Grebanje je urođeni poriv mački kojim ostavljaju svoj miris i obilježavaju teritorij.  Sve što je potrebno kako biste to izbjegli je malo strpljenja i poneki koristan trik.

Donosimo vam 3 savjeta da sačuvate namještaj i odviknete macu od ove navike:

Prekrijte namještaj koji grebe
Postoji nekoliko načina da zaštitite namještaj. Dio koji mačka voli grebati (najčešće naslon za ruke ili stranicu) prekrijte dekorativnom tkaninom, oblijepite ga selotejp-trakom ili aluminijskom folijom. Tako će shvatiti da namještaj nije njena grebalica već nešto što vi koristite u druge svrhe, a ni osjećaj pod noktima joj se neće naročito svidjeti.

Grebalica
Kupite svojoj mački grebalice. Ako je u početku sumnjičava, sjednite na pod i pokažite joj kako bi s ovom „napravom” trebalo igrati. Ako joj je nova igračka neobična, a to se najčešće događa malim macama, možete joj pored grebalice davati hranu ili se igrati s njom kako bi za nju vezala pozitivne asocijacije.

Zatvorite vrata
Kad niste kod kuće, mački blokirajte prolaz do omiljenog komada koji želi grebati, a kad ste kući , svakog puta kad krene „u napad”, zaustavite je i ponudite joj drugo mjesto za grebanje.