20 stvari koje trebate izbjeći pri planiranju vjenčanja

| Lifestyle |

Nešto staro, nešto novo: Objašnjavamo svadbene tradicije
Na što paziti pri planiranju vjenčanja?

Ispada da je pronalaženje Mr. Righta najlakši dio posla kada se radi o vjenčanjima, tj. samoj pripremi istog. Stoga vam donosimo jednostavne savjeta koji će prilično olakšati njegovu organizaciju. Vjerujte, provjerili smo! Ovo su greške koje svi mladenci rade pri organizaciji vjenčanja, a od danas ćemo im svi jednom zauvijek stati na kraj...

 • Ne zovite ljude koji vam se ne sviđaju

Znamo da je ova stavka izuzetno delikatna, pogotovo ako se radi o rodbini ili kolegama koje ne podnosimo. Ipak, to bi trebao biti vaš dan, dan koji vam donosi isključivo radost. Ako netko ima moć to pokvariti, savjetujemo da otklonite tu opasnost.

 • Nemojte zanemarivati mladoženju

Iako se vjenčanje smatra danom mladenke (o kojem je vjerojatno sanjala od trenutka kada je prvi put ugledala maminu bijelu vjenčanicu u ormaru), mladoženja ne bi smio biti zanemaren. Uključite zaručnika onoliko koliko on želi biti uključen. Vježbajte za kasnije bračne kompromise.

 • Ne planirajte samo vjenčanje, već i brak

Lako je utopiti se u planiranju vjenčanja i zaboraviti da postoji cijeli vijek trajanja braka ispred vas. Raspravljajte o djeci, financijama i budućim planovima sa svojim zaručnikom. Bračni život ne bi trebao doći kao veliko iznenađenje.

 • Nemojte postati Bridezilla

Ne dopustite da vam planiranje vjenčanja lupi u glavu i da samoj sebi (a i drugima!) postanete najgora neprijateljica.

Nešto staro, nešto novo: Objašnjavamo svadbene tradicije
Nešto staro...
 • Nemojte pokušavati ići u korak s drugim parovima i njihovim ceremonijama

Prestanite brinuti o tome što ste vidjeli na drugim svadbama i usredotočite se na svoju vlastitu. Bit vjenčanja nije da bude veće i bolje od susjedovog, već slavlje vaše ljubavi.  

 • Ne idite na brzinske dijete

Svima nam je jasna potreba za najboljim izdanjem na najvažniji dan u životu. Budite pametni i nemojte se dovesti u situaciju da brojite kalorije umjesto gostiju.

 • Nemojte tjerati prijatelje da “rade” za vrijeme svadbe

Dovoljno je što moraju cijelu godinu prije vjenčanja aktivno “sudjelovati” u svemu što tražite od njih, pustite ih da barem na dan svadbe uživaju potpuno neopterećeni!

 • Nemojte se ustručavati pitati za pomoć

Kao što smo spomenuli u prethodnoj točki, prijatelji i obitelj su uz vas prije i tijekom same svadbe. Organizirajte se, podijelite odgovornosti i svi će imati osjećaj da pridonose vašem danu.

 • Nemojte tražiti novčane poklone

Svi znamo da su nam kuverte najdraži poklon (ne prazne, dakako), no tražiti novčane poklone uistinu je neukusno.

 • Nemojte ignorirati sve drugo što vas okružuje

Nemojte zapostaviti prijatelje i njihove probleme stavljati na margine. Ako niste upoznati ni uključeni u ono što im se događalo u posljednjih šest mjeseci, dokaz je da ste postali sebični.  

Nešto staro, nešto novo: Objašnjavamo svadbene tradicije
Nešto novo...
 • Ne zaboravite poslati/podijeliti zahvalnice

Iako je ovo više zapadnjački običaj, a kod nas se zahvalnice dijele na svadbi - možda ne bi bilo loše uvesti taj običaj i kod nas. Umjesto da na svadbi formulirate red i kurtoazno se svima zahvaljujete na poklonima, svakome bi bilo drago u pošti pronaći potvrdu da su vas razveselili svojim poklonom. Ma kakav on bio!

 • Ne prepuštajte glazbu amaterima

Koliko puta smo čuli da je glazba bila zaslužna za dobru ili lošu atmosferu na svadbi. Rođak koji je ujedno i DJ ne dolazi u obzir. S glazbom se ne riskira!

 • Nemojte ni slučajno ne jesti na dan vjenčanja

Nema sumnje da ćete biti u pozitivnom šoku na dan vjenčanja i da će vam hrana biti zadnja na ljestvici potreba. Ali, uistinu bi bila bi šteta da vjenčanje odradite na hitnoj umjesto na mjestu vaših snova.

 • Nemojte planirati bez budžeta

Možda zvuči smiješno, ali bez Excel tablice biti ćete potpuno izgubljeni. Troškovi vjenčanja gomilaju se iz dana u dan i ukoliko ih pažljivo ne pratite, dogodit će se da vas ni pokloni rodbine neće izvući.  

 • Nemojte očekivati savršenstvo

Nitko ne kaže da vam baš tako neće biti, ali postavljati ljestvicu očekivanja samo vam može škoditi. Nešto mora poći neplanirano na dan vjenčanja i ako tome pridajete previše pažnje,vrlo lako vam može uništiti prekrasan dan.

Nešto staro, nešto novo: Objašnjavamo svadbene tradicije
Nešto plavo...
 • Nemojte štedjeti na stilu

Kao što smo vas prije upozorili, troškovi će se gomilati i neke stvari ćete trebati izbaciti. Nemojte to raditi s idejom i stilom vjenčanja. Radije se odreknite nekih drugih stvari, a budite kreativni, pa će i sam stil ostati potpuno vaš.  

 • Pazite na raspored sjedenja

Obitelji su prepune drama, pa barem na vaš poseban dan pokušajte izbjeći koju. Posavjetujte se s užom obitelji i prijateljima o ljudima koje ste pozvali i eventualnim razmiricama koje bi međusobno mogli imati.

 • Nemojte napraviti nešto što ćete požaliti

Ne sumnjamo u to da ćete biti vjerna žena i da u trenutku vjenčanja uistinu volite svog zaručnika i kunete mu se na vječnu ljubav. No djevojačke večeri kao stvorene su za grijeh i nemojte se dovesti u opasnu situaciju koja bi vas mogla natjerati na nešto što ćete drugo jutro požaliti. Vjerujte, događalo se!

 • Nemojte biti neodlučni

Nemojte biti lijeni i odgađati stvari. Koliko god zaruke trajale, uvijek će biti prekratke za sve obaviti. Ako niste u stanju to napraviti sami, zaposlite pomoć!