10 neočekivanih namirnica koje suzbijaju dijabetes

| Lifestyle |

Zdravim namirnica u borbu protiv kilograma!
Zdravim namirnica u borbu protiv kilograma!

 Dijabetes ili šećerna bolest vrlo je učestali problem u zapadnoj civilizaciji. S obzirom na to da sve više ljudi ima problema s prekomjernom težinom, a dijabetes i srčane bolesti često nastupaju kao rezultat istoga. Loša prehrana i unos hrane najčešći su uzroci dijabetesa, a "brza" hrana i pretrpani rasporedi razlog su zašto ljudi upadnu u začarani krug lijenih i loših navika. 

Implementirajući nešto kvalitetniji i pametniji unos nutrijenata, ostat ćete zdravi i uvelike reducirati rizik od razvijanja dijabetesa. U nastavku saznajte kojih 10 namirnica mogu pomoći u suzbijanju dijabetesa!

AVOKADO

Ovo malo zeleno čudo bogato je i kremasto, a jedna od rijetkih namirnica koja ne oštećuje naš probavni trakt. Avokado je pun nezasićenih masnoća i tijelo ga sporije probavlja, zbog čega je razina šećera u krvi pod kontrolom - još dugo nakon jela. Dobre masnoće avokada mogu čak i preokrenuti efekte otpornosti na inzulin i zaustaviti preuranjene rizike od razvijanja dijabetesa.

Avokado
Avokado

BROKULA

Niti jedna lista namirnica nije potpuna bez ovog čudesnog povrća. Brokula je poznata kao super hrana i gotovo uvijek se nađe na svih top listama. Puna je antioksidansa i u jednom obroku opskrbljuje tijelo s dovoljno vitamina C za cijeli dan. Također sadrži dovoljnu količinu kroma za regulaciju šećera u krvi, posebno venama i arterijama. 

Brokula
Brokula

GUAVA

Postoji mnogo razloga zašto je ovo egzotično voće odlična namirnica u borbi protiv dijabetesa. Konzumiranjem guave, bez kože, smanjuje se apsorpcija šećera u krvotoku. Guava također sadrži visok udio vitamina C koji može reducirati oštećene stanice pogođene dijabetesom.

Guava - photo by ebay
Guava - photo by ebay

GOVEDINA

Mnogo "stručnjaka" tvrdi da je čisto, crveno meso loše za nas; a ustvari crveno meso poput govedine ili junetine odlično je u borbi protiv dijabetesa. Birajte čisto meso poput filea ili zadnjice. Proteini iz mesa će vas duže držati sitima i lakše ćete reći NE želji za lošom hranom. Smanjen osjećaj gladi znači smanjen disbalans inzulina.

JABUKE

Imaju malo kalorija, ali visok udio vlakana (4 grama po jabuci!) te mogu suzbiti glad i spriječiti porast inzulina između obroka. Jabuke također vode borbu protiv lošeg kolesterola, a Granny Smith i Red Delicious su dvije vrste jabuka s najviše nutritivnih vrijednosti. 

JAJA

Pronašli smo istraživanje koje dokazuje kako ljudi koji su sustavno jeli jaja nakon 3 mjeseca, imaju bolju kontrolu apetita od onih koji to nisu radili. Ljudi s dijabetesom tipa 2 također nisu pokazali nikakve znakove povišenog kolesterola. Proteini iz jaja su puni amino kiselina i ostalih vitalnih nutrijenata, a iako ljudi misle da su žutanjci loši - jedan ili dva na dan, većini ljudi neće naškoditi.

JEČAM

Konzumiranjem ječma možete reducirati rast šećera u krvi za čak 70%. Ječam također može usporiti probavu zbog čega ćete kroz dan imati više energije iz ugljikohidrata. Ječam sadrži i krom, magnezij i vitamin B1. 

MASLAC OD KIKIRIKIJA

Nedavno istraživanje je pokazalo kako maslac od kikirikija može odgoditi glad za čak 2 sata; u odnosu na ostale ugljikohidrate. Nezasićene masti koje sadrži su također zdrave za naš metabolizam.  

Maslac od kikrikija ne mora biti loša namirnica
Maslac od kikrikija ne mora biti loša namirnica

RIBA

Itekako dobro poznat problem ljudi s dijabetesom je rizik od srčanih bolesti. Konzumirajući jednu porciju ribe tjednu značajno možete reducirati šansu od srčanog udara - i to za nevjerojatnih 40%! Riba sadrži zdrave masnoće koje imaju pozitivne efekte za ljudsko tijelo, dokazujući tako da nisu sve masti loše. 

SJEMENKE LANA

Možda zvuči ili izgleda kao hrana za ptice, ali nije. Ove čudesne sjemenke napadaju dijabetes tipa 3 na mnogo različitih načina. Lan je bogat proteinima, zdravim masnoćama i vlaknima te je odličan izvor magnezija. Magnezij je važan mineral koji pomaže stanicama u korištenju inzulina i metaboličkih masnoća.