10 savjeta kako produžiti životni vijek kupaćeg kostima

| Lifestyle |

Koliko je dugo izdržao vaš posljednji kupaći kostim? Ne mislimo koliko ste da dugo nosili, već koliko mu je trebalo da se rastegne, izblijedi,a  elastika popuca? Većina kupaćih kostima ima određeni rok trajanja – od godine dana do dvije. No možemo li ga produžiti?

Način na koji tretiramo naše kupaće kostime ponajviše utječe na njegovu dugotrajnost, odnosno kratkotrajnost. Štoviše, možemo reći da ni tkanina ni modna marka kupaćeg ne utječu kao njega kostima. Jeste li  znali da kupaći zahtijevaju posebno određenu njegu? Ako niste, možemo vam reći da zbilja nije teško kako zadržati oblik i boju. Danas smo vam pripremili 10 savjeta kako očuvati kupaći kostim da svaki dan izgleda kao da ste ga jučer kupili!

1. Provjerite etiketu

Kao i kod svake odjeće, uvijek biste trebali pregledati što piše na etike bilo koje kupljene odjeće pa tako i kupaćeg kostima. Ima li vaš kupaći ikakve ukrase po sebi, zasigurno ćete ga morati ručno oprati. Većina kostima zahtjeva ručno pranje, no na nekim etiketama moći ćete pronaći savjet koji sugerira da ga operete u perlici rublja na „blagom“ programu nakon 4. ili 5. upotrebe.

2. Pripremite kupaći kostim prije upotrebe

Boje kupaćih kostima veoma lako izbjeljuju. Da biste to spriječili, namačite odijelo 30 minuta u litri hladne vode u koju dodajte jednu žlicu octa. To učinite dan prije nošenja istog. Pranje kupaćeg kostima u hladnoj vodi štiti ga od štetnog utjecaja klora.

3. Pripremite se prije nošenja kupaćeg kostima

Kupaći je najbolje obući na svježu i čistu kožu nakon tuširanja. Prilikom nanošenja kreme za sunčanje treba paziti da ju ne nanesemo i na kostim jer ga dugotrajno ona uništava. Najbolje bi bilo kada biste kremu nanijeli na kožu prije oblačenja kostima kako bi se ona stigla upiti.

4. Zaštitite svoje sjedište

Nemojte se sjediti na hrapavom betonu, pijesku ili drvenoj ležaljci – ono uništava vaš kostim. Stoga uvijek sjednite na ručnik, majicu ili novine. Sve je bolje nego ništa!

5. Izbjegavajte vrućinu

Zvuči kontradiktorno, no ne mislimo na ljetnu vrućinu već na vruće tuševe, tople kupke i sušilice. Ako jako volite Jacuzzi, imajte poseban kupaći samo za njega.

6. Isperite i operite odmah

Obavezno ga isperite i operite odmah nakon nošenja. Pogotovo zato što kombinacija soli (ili kolora) i sunca garantira izbjeljivanje kupaćeg kostima.

7. Oprezno s pranjem

Ručno pranje u hladnoj vodi s blagim deterdžentom ili sapunom za ruke jedini je ispravan način pranja kupaćeg kostima. Nemojte ga okretati ili prejako cijediti da se ne bi rastegao. Ako ga morate oprati u perlici rublja, stavite ga u jastučnicu s ostalim rubljem kako bi se dodatno smanjio pokret unutar perlice.

8. Oprezno sa sušenjem

Nikada nemojte kostim sušiti tako da ga zavežete za konop pomoću naramenica i ostalih vezica. Od težine vode  će se sigurno rastegnuti, a elastika će popucati. Umjesto toga, položite ga na ručnik nakon što ste ga lagano iscijedili.

9. Držite ga u ventiliranom prostoru

Nakon korištenja, pranja i sušenja, kupaći je najbolje držati u ormaru u kojemu ima zraka, no sunčeva svjetlost ne dopire. No morate li ga mokrog ubaciti u vrećicu, mogla bi vam se stvoriti plijesan od vlage. Stoga imate li mokar kupaći i morate ga staviti u vrećicu, probušite rupice.

10. Izmjene

Zadnji savjet je ujedno i najbolji savjet kako produžiti životni vijek svojem kupaćem kostimu – imajte alternativne kupaće kostime!