10 pasmina idealnih za život u stanu

| Lifestyle |


Jorkšiški terijer

Psi su najpopularniji kućni ljubimci, a glavni uvjet za imati psa je pružiti mu dovoljno prostora. Ako vas je mali životni prostor sprječavao da kupite psa, pogledajte 10 pasmina koje su idealne za život u stanu.

Jorkšiški terijer

Jorkšiški terijer - ima raskošnu dugu dlaku i veoma malo se linja pa nećete imati problema s dlakama u stanu. Njegova dlaka se mora redovno četkati i prati da se ne bi zamrsila. Jorkšiški terijer je veoma živahan, društven i uvijek spreman za igru. Čim osjeti opasnost počne glasno lajati pa je izvrstan ako živite sami. Ovoj pasmini odgovara život u stanu, ali morate je svakodnevno voditi u šetnje jer je puna energije koju treba istrošiti.

Kineski kukmasti pas

Kineski kukmasti pas - ova pasmina ima dva izrazito različita tipa krzna, a većini ljudi je poznata čelava varijanta. Glava, uši, rep i noge prekrivene su dlakom, dok ostatak tijela izgleda kao da je prekriven samo kožom, no zapravo se radi o glatkoj paperjastoj dlaci. Izrazito je veseo, živahan, zabavan i jako se voli igrati. Ne linja se, ali tijekom ljeta njihovu meku kožu je potrebno mazati kremom sa zaštitnim faktorom.

Cavalier King Charles španijel

Kavalir King Charles španijel - izgleda poput kakve ljupke plišane lutkice i uživa u društvu svojih vlasnika, bilo da je riječ o dugoj šetnji, odmaranju pred TV-om ili pak na kavi u obližnjem kafiću. Ta slatka njuškica privržena je i razigrana, voli jurcati uokolo i igrati se s djecom, ali s jednakim užitkom se voli i izležavati na kauču. Ponekad zna biti i pomalo tvrdoglav. Njegovu mekanu dlaku (posebice na ušima) treba redovito češljati kako se ne bi zamrsila. I uši mu treba redovno čistiti i provjeravati.

Shih Tzu

Shih Tzu – još jedna u nizu rasa pasa koje su idealne za stan ili kuću svakako je Shih Tzu. Možda ste čuli za ove slatke pse sa svilenkastom dlakom, a dobra vijest je da se ovi psi nimalo ne linjaju. Naravno, ako se odlučite za ovog psa, morate biti spremni svakodnevno ga četkati. Što se tiče karaktera i ponašanja Shih-Tzu pasa, važno je reći da je ovaj pas energičan i voli dominirati.

Bostonski terijer

Bostonski terijer – bostonski terijer se smatra psom koji ima najljepšu dlaku. Dlaka im je kratka, sjajna, tanka i skoro da ne opada. Po prirodi su veoma živahni, miroljubivi i inteligentni. Najviše vole provoditi vrijeme doma. Umiljati su i mazni. Ovaj pas zahtijeva dosta ljubavi, igre i pažnje, ali kada ih dobije, vratit će vam duplo više.

Maltezer

Maltezer -  tipični predstavnici pasa za društvo koji su vezani za svoje vlasnike. Teško podnose ostavljanje kod kuće. Iako sitni rastom obožavaju se igrati, a zahvaljujući inteligenciji lagano ih je dresirati. Miroljubivi su psi, ali osjete li opasnost na istu će vlasnike upozoriti glasnim lajanjem. S obzirom da su maleni rastom, ne linjaju se i nemaju miris. Budući da im dlaka ne pada sama potrebno ih je svaki dan češljati i čistiti uši. Odlično se slažu s djecom.

Pudl

Pudl – veoma inteligentan pas koji se savršeno snalazi u svakoj situaciji. Pudlica je uvijek vesela i tražit će način da se zabavi. Privržena je te odana vlasniku i njegovoj porodici. Svestrana je i aktivna, a malu djecu će obožavati. Međutim, malu djecu zna tretirati kao igračku, nije preporučljivo da ih ostavljate nasamo s njima. Prema strancima su prilično rezervirani, što ih čini izvrsnim čuvarima. Izuzetno su aktivni psi pa ih je potrebno izvoditi u dnevnu šetnju kako bi zadovoljili njihove potrebe za fizičkom aktivnosti.

Pomeranac

Pomeranac – boo izgleda kao plišani medo. Održavanje je lagano, a uz malo truda možete naučiti i kako ga sami urediti.  Ovaj pas nije zahtjevan i zadovoljit će se i kraćim šetnjama, a pas se satima zna sam igrati omiljenim igračkama. No, prije svega ne smijete zaboraviti da nabavljate psa koji voli društvo i ne smije predugo boraviti sam kod kuće. 

Kraljevski bišon

Kraljevski bišon - još jedan minijaturni psić vrlo stabilnog karaktera. Bišon nije lajavac, vrlo je inteligentan i privržen te voli društvo, igru i maženje. Dlaku ove kovrčave loptice ne treba posebno održavati. Kupati ga treba rijetko jer nema pseći miris čak ni kada je mokar, a za lakše održavanje preporuka je šišanje na kratko.

Basenji

Basenji - pasmina srednje veličine koji voli biti dominantan i manipulativan, stoga se preporuča samo iskusnom vlasniku. Basenji je pas kojemu ne treba posebno održavanje i njega. Ovo je pasmina koja se sama čisti, a krzno mu nema nikakav miris pa se smatra da je basenji idealan pas za ljude s alergijama. Linja se malo ili nimalo. Jako je inteligentan i neovisan.