10 namirnica koje nikako ne treba konzumirati prije spavanja

| Lifestyle |

Zdrava prehrana = zdravi život
Zdrava prehrana = zdravi život

 Ako ste i dalje malo gladni nakon večere i tražite način kako utažiti glad do doručka, postoji nekoliko ključnih stvari koje uvijek trebate imati na pameti. Iako je istina da "mali noćni obrok" neće škoditi tako kako stručnjaci često ističu, ipak treba pripaziti na odabir namirnica. Ovih 10 ključnih vrsta namirnica NIKAD ne bismo smjeli jesti prije spavanja, a o brojnim razlozima koji iza toga stoje - pročitajte u nastavku...

1. CRVENO MESO - Sočan odrezak možda vam u kasne noćne sate zvuči itekako primamljivo, ali to je zadnja stvar koju biste trebali konzumirati prije spavanja. Crveno meso će razbuditi prirodne procese tijela za razgradnju hrane i potpuno onemogućiti vašem tijelu kvalitetan i dubok san koji mu je prijeko potreban.

OXBO Black Agnus steak
OXBO Black Agnus steak

2. POVRĆE - Povrće je izuzetno nutritivno hranjivo pa možda mislite kako je idealan odabir za kasnovečernji obrok ako želite ostati zdravi. Ovo je ustvari potpuno - krivo! Povrće je jako bogato vlaknima, koje se nevjerojatno sporo kreće kroz naš probavni sustav. Ovo je još jedan kasni obrok koji će vas držati duže budnima!

3. ČIPS I OSTALE PROCESUIRANE GRICKALICE - Ono što je "super" na grickalicama je činjenica da je tako lako zgrabiti jednu vrećicu i brzinski je pojesti. procesuirana hrana (poput svih vrsta grickalica) ima visoku dozu monosodiuma, zbog kojeg ćete imati ogromnih problema sa snom - i to dugoročno! 

"Fat free" čips?
"Fat free" čips?

4. TJESTENINU - Tjestenina je inače jedna od najboljih namirnica koju možete jesti kada ste jako gladni, zato što je dovoljna jako mala količina da vas zasiti. Ono što je problem ako ju jedete kasno navečer jest činjenica da je izuzetno masna namirnica koja je jedan od najvećih i najčešćih uzročnika debljanja! I to dok spavate. Ako pokušavate jesti zdravo, iza 18 sati ni ne pomišljajte na tjesteninu.

5. SLADOLED - Još jedna "brza" opcija koja se čini prihvatljiva i jednostavna, a ustvari je itekako loša ideja. Sladoled je velik izvor masnoća i šećera i njegovom konzumacijom nećete tijelu dati priliku da razgradi išta od navedenog prije spavanja. Valjda vam je jasno kamo to vodi? Debljanju!

Pizza u obliku srca u Campu Zagreb
Pizza u obliku srca u Campu Zagreb

6. PIZZU - Pizzu uvijek ostavite za ručak! Masni sastojci na pizzi nikako nisu dobra opcija za kasni obrok prije spavanja. 

7. ŽITARICE - Žitarice ili pahuljice odličan su odabir za doručak i kvalitetan početak dana! Ono što vam stvara problem ako ih konzumirate navečer je činjenica da često sadrže puno šećera i ugljikohidrata zbog kojih će se tijelo po noći mučiti pri njihovoj probavi umjesto da se kvalitetno odmori. 

8. ČOKOLADU - Puno ljudi nije ni svjesno kako je čokolada izvor kofeina - koji je zadnja namirnica za konzumaciju prije spavanja. Ako ne biste popili šalicu kave prije spavanja, svakako ne biste trebali ni jesti čokoladu iz istih razloga. 

Čokoladni mousse

9. ALKOHOL - Čašica prije spavanja možda zvuči kao dobra ideja kako se uspavati, ali ustvari tako uništavate restorativni sustav sna. Čak i ako odspavate, to neće biti ni upola isti san koji vam je potreban za adekvatno funkcioniranje sljedećeg dana. 

10. ČILI - Ne samo da je pun ugljikohidrata, nego i po prirodi ima visok kalorijski sastav. Niti ćete se naspavati kako spada niti ćete pomoći tijelu da po noći sagori što više nepotrebnih masti.  

Špageti sa češnjakom, čilijem i limunom
Špageti sa češnjakom, čilijem i limunom