10 najgledanijih filmova svih vremena

| Lifestyle |

Filmovi su sjajan način za opuštanje i odmor poslije dugog radnog dana, mogu biti smiješni, edukativni, napeti ili strašni, sve ovisi o tome kakve volite. Ipak, postoje filmovi koje smo svi gledali, jednostavno zato jer su to najbolji filmovi. 

Danas vam donosimo listu 10 najgledanijih filmova svih vremena, na vama je da pripremite kokice, udobno se smjestite i pronađete film koji niste pogledali.  

  1. Harry Potter and the Philosopher's Stone

Harry Potter i Kamen mudraca prva je od 7 knjiga iz serijala o Harry Potteru autorice J. K. Rowling objavljene 1997. godine, a po njoj je 2001. izdavačka kuća Warner Brothers izdala istoimeni film o dječaku koji na svoj 11. rođendan saznaje da je sin dvoje čarobnjaka te da i sam posjeduje moći. Njegova životna pustolovina počinje u školi čarobnjaštva Hogwarts. Film je postao jedan od najgledanijih filmova u povijesti, sa zaradom preko 976 milijuna dolara, također, između ostalih nagrada bio je nominiran i u 3 kategorije za nagradu Oscar.

  1. The Godfather

Kum je kriminalistička drama redatelja Francisa Forda Coppole koja se temelji na istoimenom romanu Maria Puza. Radnja filma događa se u razdoblju od 1945. do 1955. godine, te predstavlja kronologiju mafijaške obitelji Corleone. Film počinje kada se sin Don Corleonea, Michael pridruži mafiji i nađe se u začaranom krugu nasilja i izdaje.

Američki filmski institut prvo ga je proglasio trećim najvećim filmom u povijesti američke kinematografije, poslije je Kum prešao na drugo mjesto iza Građanina Kanea, dok se Casablanca spustila na treće mjesto. Po izboru nekih filmskih portala pozicioniran je na prvom mjestu. Film je dobio i dva nastavka, Kum II 1974. , i Kum III 1990. godine.

  1. Home Alone

Sam u kući, božićna komedija iz 1990. godine redatelja Chrisa Columbusa u kojoj osmogodišnji dječak Kevin spašava kuću od pljačkaša nakon što je slučajno ostao sam u kući dok je njegova obitelj odletjela u Pariz za Božićne praznike.

  1. The Lord of the Rings

Gospodar prstenova je fantastično- pustolovni film redatelja Petera Jacksona sniman u 3 djela, a prikazivana je u razdoblju od 2001. do 2003 godine.

Serijal je filmska adaptacija znanstveno- fantastičnog romana Gospodar prstenova, J. R. R. Tolkiena koji se također sastoji od tri djela: Prstenova družina (2001.), Dvije kule (2002.) i Povratak kralja (2003.)

Zli čarobnjak Sauron stvorio je svemoćni prsten koji vlada svim ostalim prstenjem moći u mitskom Međuzemlju, nakon što se stanovnici Međuzemlja suprotstave Sauronu njegov prsten nestaje.

Od ukupno 13 nominacija film je dobio četiri Oskara, kamera, vizualni efekti, šminka i glazba te mnoge druge nagrade.

  1. E.T.- The Extra Terrestrial

Znanstveno- fantastični film redatelja Stevena Spielberga iz 1982. godine. Radnja filma se vrti oko usamljenog dječaka Elliotta koji se sprijatelji s izvanzemaljacem koji je slučajno završio na zemlji. Elliott s bratom i sestrom pomaže vanzemaljcu da se vrati kući skrivajući ga od vlade i njihove majke.

Film je postao veliki hit i sa zaradom od 435 milijuna dolara skinuo je s Ratove zvijezda s trona financijski najuspješnijih filmova.

  1. Terminator 2- Judgment Day

Terminator 2: sudnji dan, nastavak je Terminatora snimljenog 1991. godine, u režiji Jamesa Camerona s Arnoldom Schwarzeneggerom u glavnoj ulozi. Film govori o povratku Terminatora T- 800 iz budućnosti u sadašnjost koji je poslan da zaštiti Saru Connor i njenog desetogodišnjeg sina Johna od novog, unaprijeđenog prototipa T- 1000, koji je sačinjen od tekućeg metala.

  1. The Lion King

Kralj lavova je američki animirani film iz 1994. godine. Nezaboravna animirana priča o lavu Simbi koji  se nakon očeve smrti vraća u svoje kraljevstvo kako bi preuzeo krunu od svog zlog rođaka Scara. Film u režiji Rogera Allersa i Roba Minkoffa svoj nastavak Kralj Lavova 2: Simbin ponos dobio je 1998. godine.

  1. Star Wars Episode IV- A new Hope

Ratovi zvijezda IV: Nova nada, američki znanstveno- fantastični film iz 1997. kojeg je napisao i režirao George Lucas. Ratovi zvijezda su sa zaradom od 461 milijuna dolara postali najkomercijalni film 70-ih, a i danas se nalaze na listi 250 najboljih filmova kinematografije prema IMDb-u.

U epskom prostoru, mračne sile pod vodstvom Dartha Vadera uzimaju princezu Leilu kao taoca u nastojanju da uklone opoziciju novog Galaktičkog Carstva.

  1. Avatar

Avatar je američki znanstveno- fantastični film iz 2009. godine čiji je scenarist i redatelj James CameronCameron je na filmu radio do 1994. godine, trebao ga je snimiti nakon dovršetaka Titanica, ali je čekao da tehnologija dostigne njegove zamisli. Avatar se smatra svojevrsnom revolucijom u kinematografiji, zbog razvitka 3D tehnologije i stereoskopskog načina snimanja s kamerama posebno izrađenim za potrebe produkcije filma.

Epska se priča odvija 2154. godine na Pandori, izmišljenom svijetu u dalekom planetarnom sustavu. Jake Sully je bivši marinac prikovan za kolica, ali bez obzira na invaliditet, Jake je ratnik i borac. Poslan je na Pandoru, daleki planet na kojem korporacije vade rijedak mineral kojim će riješiti energetsku krizu na Zemlji.

  1. Titanic

Još jedan u nizu filmova Jamesa Camerona iz 1997. godine koji je pokupio niz nagrada. 

Siromašni mladić koji sasvim slučajno dobije kartu za  „nepotopljivi brod“ Titanik. Romantična priča o bogatoj djevojci Rose DeWitt Bukater i siromašnom dečku Jacku Dawsonu koji se sretnu i zaljube dok brod plovi prema santi leda. Postao je najgledaniji film svih vremena sveukupno zaradivši 1, 8 milijardi dolara