10 najboljih svjetskih gradova za život

| Lifestyle |

10 najboljih gradova za život

Da li zbog predstojećih parlamentarnih izbora ili drugih (vjerujemo) opravdanih razloga razmišljate da se preselite u neku drugu zemlju? Možda imamo neke dobre prijedloge za vas. The Economist Intelligence Unit objavio je svoj godišnji popis svjetskih najboljih gradova za život i bez prevelikog iznenađenja, Melbourne je ponovno na vrhu popisa.

Već šest godina zaredom australski glavni grad čvrsto stoji na prvom mjestu, u najvećoj mjeri zahvaljujući kvaliteti zdravstvene zaštite, zaštite okoliša, kulture, obrazovanja, stabilnosti i infrastrukture - točnije, zahvaljujući svim faktorima (njih šest) koji se uzimaju u obzir prilikom sastavljanja popisa. Iza Melbournea je isto kao i prošle godine zauzeo nama tako blizak grad Beč. Zatim slijedi trio kanadskih gradova: Vancouver, Toront i Calgary, dok Sjedinjene Države nemoju niti jedan grad u top 10.

10 najboljih gradova za život - Melbourne

U izvješću se navodi da, dok je vrh popisa isti iz godine u godinu, velike se promjene događaju pri dnu popisa. "Iako je prvih pet gradova nepromijenjeno, u proteklih godinu dana vidljivo je povećanje nestabilnosti diljem svijeta, što uzrokuje volatilnost u ocjenama mnogih gradova", izjavili su iz EIU-a. Jedan od tih gradova je Pariz, čija je ocjena pala za 3,7% zbog nedavnih terorističkih napada koji su zadesili glavni grad Francuske. "Nastavak slabljenja globalne stabilnosti očit je po broju incidenata visokog profila koji nisu pokazali nikakve znakove usporavanja u posljednjih nekoliko godina."

10 najboljih gradova za život

Ovo je popis 10 najboljih gradova za život u svijetu:

  1. Melbourne, Australija
  2. Beč, Austrija
  3. Vancouver, Kanada
  4. Toronto, Kanada
  5. Calgary, Kanada
  6. Adelaide, Australija
  7. Perth, Australija
  8. Auckland, Novi Zeland
  9. Helsinki, Finska
  10. Hamburg, Njemačka