10 kratkih za: Sanju Pilić

| Lifestyle |

Sanja Pilić, naša poznata pjesnikinja, spisateljica, spisateljica za djecu, ali i fotografkinja te rođena Splićanka druga je u nizu poznatih osoba koja je u našoj novoj rubrici „10 kratkih za“ otkrila kako i gdje ljetuje. Ova nagrađivana autorica slikovnica i dječjih romana od kojih su zadnji „Ideš mi na živce!“ i „Vidimo se na fejsu!“ već prije samog intervjua otkrila nam je kako jednostavno obožava Rovinj u kojem je prošle godine ljetovala sa sinom Vidom koji će ovo ljeto provesti na Siciliji dok joj se kćer, poznata fotografkinja Vladimira Spindler upravo vratila iz njihovog obiteljskog gnijezda u Rovinju. U nastavku saznajte što Sanja čita i sluša na svojem odmoru te kako provodi slobodno vrijeme i što najćešće priprema u kuhinji.

1. Koji su vam planovi za ovo ljeto, gdje ćete se odmarati i hoćete li ga provesti većinom radno ili se planirate zaista odmoriti?
Ha, uvijek se planiram zaista odmoriti. Iako nešto i napišem tijekom odmora, tako da ne bih imala osjećaj krivice zbog sklonosti pretjeranim užicima… Odmarat ću se u Rovinju kao i uvijek, a u devetom mjesecu namjeravam ići na Maltu.

2. Kako zamišljate vaš idealan odmor?
Mjesec dana Rovinja i neko elegantno putovanje na destinaciju na kojoj nisam bila. I sedam dana u planinama, ako je ikako moguće.

3. Volite li više ljetovati u Hrvatskoj ili u inozemstvu i koje vam je najljepše mjesto u Hrvatskoj, a koje u inozemstvu u kojem ste bili/boravili?
Što se ljetovanja tiče najviše volim ljetovati u Hrvatskoj jer volim naše more, gradove i otoke. Prvenstveno volim Rovinj i Istru, a zatim Dalmaciju. Strašno mi je drag Stari Grad na otoku Hvaru, Vrboska. Po ljeti mi se baš ne putuje toliko, ali kada bih putovala odabrala bih Škotsku ili Irsku.

 4. Jeste li više za aktivan ili pasivan odmor i što najviše radite ljeti? Skijate li na vodi, surfate, plivate, plovite, igrate picigin, vozite bicikl, planinarite, trčite, šetate, kartate, uživate li u zalazu sunca, plešete, pjevate, posjećujete li događanja, predstave, koncerte?
Moj odmor je relativno pasivan, utaborim se u Rovinju i onda iz njega idem na kraće izlete. Jako puno se kupam, a bogme i posjećujem razna događanja, predstave i koncerte kao i u Zagrebu. Rovinj je zgodan jer se u njemu mogu osamiti koliko mi je važno ili pak biti u velikom društvu. Prije sam išla u teretanu, ali to mi je dosadilo pa sad s jednom prijateljicom i njezinim klincima trčim po Crvenom otoku. Ona je sportašica i napravi program, a ja je onda slušam. Ipak, najviše volim s foto-aparatom šetati Rovinjom ili ići na izlete i fotografirati prekrasne istarske gradove. Isto tako najdraža su mi ranojutarnja ispijanja kave s mještanima, dok se grad tek budi. Neopisivo volim jutra. A zalaske sunca obično fotografiram kad se s barkom vraćam s kupanja.

5. Volite li se sunčati ili preferirate hlad i koji vam je omiljeni ljetni preparat?
Volim se sunčati i na plaži sam obično od 15 – 19 sati svaki dan. Volim sunce i kamen, ne mažem se specijalno kremama. U početku koristim kreme sa zaštitnim faktorom, kasnije ne. Jednostavno, sunce i more doživljavam kao najjači prirodni lijek za sve bolesti. Planine su isto ljekovite, ali nažalost planinarim samo po Sljemenu i to nedovoljno.

6. Kada se pakirate za ljetovanje, jeste li poput većine žena pa pretjerate i ponesete i što vam treba i što vam ne treba ili znate spakirati točno ono što vam treba?
Obično ponesem jedan kofer i to je to. Putujem s prijateljem ili s autobusom, a u Rovinju imam stan pa me tamo ipak uvijek čeka neka stara garderoba koju i najradije nosim. Obožavam hodati u japankama i jednostavnim haljinicama.

7. Čitate li knjige na odmoru? Koju/e ćete čitati/ste čitali ovo ljeto?
Čitam, čitam. U Rovinju postoji predivna knjižnica s velikim izborom knjiga pa se upišem u knjižnicu i posuđujem knjige. Iz Zagreba ću ponijeti Snobove Juliana Fellowesa i Winesburg, Ohio Sherwooda Andersona.

8. Vaš omiljeni ovoljetni CD je:
Sin Vid mi je na Mp3 player snimio sate i sate glazbe, vrlo različite, svih mogućih žanrova… Nemam omiljeni CD jer mi nakon nekoliko slušanja ipak dosade čak i najbolji autori.

9. Što najčešće jedete, pijete te pripremate i kuhate tijekom ljeta?
Ljeti rijetko kuham, a i onda se radi o vrlo jednostavnim jelima. Tjestenina, varivo od leće, maneštra… Nešto sa žlicom. Dva puta tjedno klopam ribice na obali. Često me i prijatelji hrane jer oni svi vole kuhati. Obožavam jesti po konobama u unutrašnjosti Istre. Obožavam i bijeli, vrući kruh koji kupujem na tržnici. U frižideru moram uvijek imati voće, jogurt i ljute feferone.

10. Koja je Vaša formula za realizaciju uspješnog ljetovanja u ova krizna vremena?
Ako nemate previše novaca najbolje je ljetovati s prijateljima s kojima se dobro slažete. Ili kod rodbine s kojom se dobro slažete. Nekoć sam i kampirala, ali sada sam već dugo razmažena… Na svu sreću čini mi se da naši ljudi imaju dosta rodbine i prijatelja na moru i tako se snalaze. Najvažnije je da s onima kojima ljetujete imate puno sličnosti i isti bioritam. Jer različite stilove života i temperamenta teško je uskladiti.