10 gradova koje ćemo prve posjetiti nakon pandemije

| Lifestyle |

karta

Sukladno situaciji u svijetu, ove smo godine kod kuće provodili puno više vremena nego inače. Svi trenutno samo jedva čekamo dan kada će ova cijela situacija završiti te se veselimo danu kada ćemo moći ponovo putovati pa možda samo i na weekend getaway. Za vrijeme koje smo provodili doma, maštali smo i pomno planirali putovanja koja ni sami ne znamo kada će se moći realizirati. Što više vremena prolazi lista želja sve više raste, a mi smo za Vas pripremili listu 5 svjetskih metropola kao i 5 mjesta u lijepoj našoj koji bi vas mogli inspirirati.

1.Sintara, Portugal

Izuzetno šarmantan gradić na 175 metara nadmorske visine, smješten je u središtu Portugalske rivijere nedaleko od Lisabona. Krajem 90-ih godina romantičarski krajolik upisan je u UNESCO-v popis svjetske baštine. Ako odsjedate u Lisabonu, Sinatra je idealna za jednodnevan izlet, a evo i znamenitosti koje se preporučuju posjetiti: palača Monserrate, palača Setais, palača Quinta de Regalerira te za kraj Maurska utvrda iznad grada.

Sinatra, Portugal
Sinatra, Portugal
Sinatra, Portugal
Sinatra, Portugal

2. Donostia-San Sebastián, Španjolska

Lučki grad nalazi u baskijskoj pokrajini Gipuskoa, specifičan je po svojoj promenadi i pogledu na otok Sveta Klara koji se nalazi nasuprot samog grada. Za vrijeme predsjedanja kao europska prijestolnica kulture, mnogi su ga nazvali gradom po ljudskoj mjeri jer je intenzivan i opušten u isto vrijeme. Grad je to koji uz svoju prelijepu kulturu stanovnicima omogućuje razvoj niza osobnih životnih stilova, fantastične gastronomije, u savršenoj klimi između juga Biskaja i sjevera Pirineja.

San Sebastian, Španjolska
San Sebastian, Španjolska
San Sebastian, Španjolska
San Sebastian, Španjolska

3. Casablanca, Maroko

Casablanca je najveći grad države Maroko koji se nalazi na obalama Atlantskog oceana. Istovremeno metropola i grad poznat po tržnicama i uskim ulicama na kojima se može pronaći štošta. Od najfinije svile i drugih tekstilnih materijala do odličnih street food-ova na prometnicama.

Casablanca, Maroko
Casablanca, Maroko
Casablanca, Maroko
Casablanca, Maroko

4. Havana, Kuba

Iako je Kuba država zatvorenog tipa te se neimaština smatra normalnim za nju, turisti su tamo itekako dobrodošli. Gotovo na svakom koraku možete vidjeti kubance kako plešu salsu, ali to je samo zabava za turiste, jer mladi kao i svugdje slušaju modernu glazbu. Posebno zanimljive su znamenitosti Plaza Vieja, Plaza de la Catedral, Hotel National de Cuba , La Guarida i nikako ne propustite šetnju Maleconeom kao ni večernje druženje s kubancima na “zidiću” uz rum colu. P.S. obavezno probajte daquiri u La Floriditi i mojito u La Bodegiti jer, ako je Hemingwayu bilo dobro, sigurno će biti i vama.

Havana, Cuba
Havana, Kuba
Havana, Cuba
Havana, Kuba

5. Mexico City, ( Meksiko )

Glavni ujedno i najveći grad istoimene savezne države. Područje ove metropole smatra se najbrže rastućim i najnaseljenim u zemlji. U gastronomiji, Meksikance smatramo najrelevantnijima kada je u pitanju začinjenost jela. Za vas smo izdvojili listu mjesta koje morate posjetiti ako se nađete u gradu Ciudad de México, poznatijem kao Mexico City : Sculpture Garden at the Museo Universitario Arte Contemporáneo, Meracado Coyacan, Palacio Nacional.

Mexico City, Mexico
Mexico City, Mexico
Mexico City, Mexico
Mexico City, Mexico

U Hrvatskoj izdvajamo:

1. Konavle

Na samom jugu lijepe naše nalaze se Konavle, općina prepuna kulture i kulturne baštine u kojoj se nalazi poznati i mnogima omiljeni restoran Konavolski dvori. U vožnji cestama Konavla vidjet ćete predivan pejzaž koji se ne može usporediti ni s jednim drugim.

Konavolski dvori, restoran
Konavolski dvori, restoran

2. Fužine

730 metara nad morem i nešto više od petnaest minuta udaljenosti od istoga nalaze se Fužine. Grad okružen slikovitim planinama, tišinom stoljetnih šuma kao i ljepotom svojih jezera ugodno je posjetiti u svako doba godine. Tijekom zime za pravi zimski ugođaj ili tijekom ljeta noćiti na ugodnom goranskome zraku nedaleko od mora. Gastronomski su također vrlo zanimljive zbog toga što nude divljač koja je u ostatku lijepe naše slabije poznat pojam. Ako Vas je nešto od ovoga zaintrigiralo, preporučujemo da posjetite ovaj link.

Fužine, GK
Fužine, Gorski Kotar

3. Buje

Starogradska jezgra Istarskog gradića Buja smještena je na vrhu brežuljka, na istaknutom položaju koji dominira širom okolicom i kontrolira puteve prema kontinentu na sjeveru i prema moru na zapadu. Smjestila su se tu i jedna od najčuvenijih vinskih cesta u Hrvatskoj s nešto više od 20 proizvođača vina i maslinova ulja. Moguć je obilazak samih vinarija u kojima možete degustirati vina i maslinovo ulje te čuti priču o svim domaćim proizvodima kao i načinu pripreme svakog od njih. Značajni spomenici grada Buja su: Dvorac Rotta u Momjanu, Crkva Sv. Servula u Bujama, Crkva Majke Milosrđa u Bujama, kula Sv. Martina te niz manjih crkvica lokalnog značaja. Za više zanimljivosti kliknite ovdje.

Buje, Istra
Buje, Istra

4. Trakošćan

Jedan od posebnijih mjesta u Hrvatskoj svakako je dvorac Trakošćan. Dvorac se nalazi na brežuljku povrh istoimenog jezera nedaleko od granice sa Slovenijom. Sa svojom zanimljivom povješću te predivnim izgledom, ovaj je dvorac savršeno mjesto za posjetiti ako ste radoznali.

Trakošćan dvorac

5. Ilok

Na najistočnijoj točki Hrvatske, gdje Hrvatska počinje izdiže se iznad Dunava smjestio se grad Ilok. Gradić je to duge povijesti, baštine i zanimljivih kulturnih suprotnosti utkanih u samu jezgru grada. Poznatije i po najfinijim specijalitetima Baranje kao što je kulen. U Iloku svakako posjetite iločke podrume i kušajte neka od najboljih vina.

Ilok, Baranja
Ilok