10 činjenica o ženskom tijelu koje sigurno niste znali

| Lifestyle |

Instagram/ @fit_girls

Svi smo svjesni nevjerojatne izdržljivosti ženskog tijela, a poznate su nam i razlike između muškaraca i žena.

No, jeste li znali da celulit nije "loša mast", već nešto sasvim normalno? A da su žene racionalnije od muškaraca?

10 činjenica o ženskom tijelu za koje vjerojatno nikada niste čuli:

 - Žene imaju fleksibilniji vrat

Jeste li nekada primijetili kako se žene i muškarci okreću kad ih neko zove? Ako obratite pažnju, vidjet ćete kako muškarac okreće cijelo tijelo, a žena samo okrene glavu. Razlog leži u strukturi mišića koja je elastičnija u ženskom tijelu.

 - Celulit nije loša stvar

Celulit nije medicinski pojam niti je znak pretilosti, već znak zrele žene. Prema statističkim podacima, samo jedna od 40 žena nema ovu vrstu akumulacije masti u glutealno-femoralnom području. Masno tkivo igra važnu ulogu u proizvodnji hormona, uključujući estrogen.

 - Žene se brže napiju od muškaraca

Žene imaju manje vode u svom tkivu od muškaraca. Žene se napiju brže od muškaraca jer je njihovo tkivo manje sposobno probaviti alkohol prije nego dođe u krvotok.

 - Žene su racionalnije od muškaraca

Usprkos uvriježenom mišljenju kako su žene emocionalnije, a muškarci racionalniji, stvarnost je suprotna od toga. Deblji korteks je povezan s boljim rezultatima na niz kognitivnih i općih testova inteligencije. Muškarci imaju viši volumen mozga koji igra veliku ulogu u emocijama i donošenju odluka.

 - Grudi su različite veličine

Razlika može biti skoro nevidljiva ili veoma primjetna, ali u oba slučaja nema razloga za zabrinutost. Nitko nema apsolutno simetrične grudi. Postoji mnogo razloga za to. Razlog može biti, na primjer, volumen tkiva dojke ili različite veličine ili oblik prsnog džepa. Ponekad je razlog i u elastičnosti kože.

 - Žene imaju osjetljiviji sluh dok spavaju

Ova činjenica je rezultat evolucijskog procesa. Žene su osjetljivije na zvukove dok spavaju, tako da će brzo čuti dijete kad plače. Dobra vijest je što ovo pravilo vrijedi samo za visoke zvukove. Nepravedno u ovoj situaciji je što su žene također osjetljivije na poremećaje spavanja od muškaraca.

 - Tijelo žena se mijenja u njihovim dvadesetima

Ženska tijela rastu i mijenjaju se i u dvadesetima. Dakle, ako ste imali lude i nezdrave tinejdžerske godine, nije kasno promijeniti životni stil. Jedite banane i bademe, koji sadrže dosta kalcija, a koji pomaže u jačanju kostiju.

 - Žene su kreativnije 

Istraživanja su pokazala kako su mreže u ženskom mozgu bolje povezane nego mreže u muškom mozgu. To znači da su žene brže i bolje u stvaranju uzročno-posljedičnih veza, ali se ujedno lako naviknu na rutinu.

  - Žene se manje znoje od muškaraca

Manje znojenja može biti dobro, ali i razlog zašto žene tako slabo podnose toplinu. Zbog niže razine vode i manjeg volumena krvi, razine hemoglobina kod žena su 12% niže nego kod muškaraca.

 - Žene se jače vezuju za druge ljude

Razlog za ovo je što žene imaju veću razinu oksitocina. Oksitocin je takozvani ljubavni hormon, koji potiče povezanost, učvršćuje odnose i olakšava stres.