10 činjenica koje niste znali o kavi

| Lifestyle |

Instagram/ @tatjanamariposa

Mnoge je inspirirala, mnoge svakodnevno oduševljava, o njoj su se pisale legende i priče, scenariji i poezija, a riječ je naravno o kavi.

Na pitanje bez čega ne mogu zamisliti jutro, većina će jednoglasno odgovoriti – bez kave. Kava je jedan od najpopularnijih toplih napitaka, a kavoljupci diljem svijeta dnevno popiju čak 1.6 milijardi šalica kave.

Dvije su vrste kave – arabika i robusta koja sadrži više kofeina od arabike. Najveći proizvođač kave je Brazil koji proizvodi gotovo dvostruko više kave nego Vijetnam i Kolumbija. Većina zna ove činjenice, ali smo pronašli još 10 zanimljivih koje vjerojatno ne znate.

Donosimo vam 10 zanimljivih činjenica o kavi:

  1. Neki zastupaju stajalište da podrijetlo imena kave dolazi od arapske riječi „qahwa“ što bi u jemenskom prijevodu bilo arabijsko vino.
  2. Prema legendi, kavu je u 9. stoljeću otkrio pastir iz Etiopije i to tako što je primijetio da su njegove koze, nakon što su pojele bobice kave, počele „plesati“ i nisu mogle zaspati.
  3. Potrebno je samo 10 minuta da kofein utječe na osobu koja je popila gutljaj kave.
  4. Prva web kamera je izumljena zbog posude za kavu. Znanstvenici na Sveučilištu Cambridge su postavili kameru na poslu kako bi znali kad je posuda za kavu prazna.
  5. Godine 1675. Karlo II, engleski kralj, zabranio je rad kafićima u kojima se pila kavu jer je mislio da je to mjesto gdje ljudi smišljaju urote protiv njega i to nije jedina zabrana kave u povijesti.
  6. Kava povećava dozu adrenalina i ispušta masne kiseline te je preporuka popiti šalicu kave prije fizičke aktivnosti.
  7. Najveća šalica kave je skuhana u srpnju 2014. godine u Južnoj Koreji koja je sadržavala 3700 litara kave.
  8. Belgijanac George Washington je 1906. godine izumio instant kavu u Gvatemali.
  9. Sam miris kave može vas probuditi ujutro.
  10. Prvu kavanu u Hrvatskoj, otvorio je Leopold Duhn 1748. godine u Zagrebu u kojoj su gosti osim kave mogli popiti čaj i čokoladu.