Započelo 25. izdanje Cro A Portera

| Fashion |

Započelo 25. izdanje Cro A Porter
Započelo 25. izdanje Cro A Porter

Sinoć je u Jadran filmu započeo jubilarni Cro A Porter u znaku broja 25. Scenografija je svedena na minimalizam, no s druge strane djeluje veoma masivno i moćno. Na njoj se jučer imalo priliku prikazati 12 dizajnera, svaki s različitim načinom prezentiranja i drugačijim stilskim izričajem. Kazališna priča od 23 čina je započela, a večeras se nastavlja revijama koji počinju u 20:00 sati u Jadran filmu.

Dizajnere Cro A Portera došle su podržati brojne javne ličnosti kao što su Severina, Anja Šovagović, Senka Bulić, Nada Roko, Nenad Korkut, Alka Vuica, Elizabeta Gojan, Ivana Vrdoljak Vanna, Sanja Doležal, Lana Biondić, Maja Šuput, Miran Kurspahić, Korana Gvozdić, Eduard Bočkai, Danijela Martinović, Doris Pinčić, Ivan Herceg, Edita Misirić, Lana i Luka Lokomotiva, Jura Stublić, Martina Podgorski, Sara Renar, Alen Hržica, Ivana Delač Đolo, Nina Slamić Gudeljević, Teo Perić, Sonja Lamut, Marija i Jurica Pirić, Vlatka Pokos i mnogi drugi.

Edita Misirić, Miran Kurspahić, Severina, Doris Pinčić, Ivana Vrdoljak Vanna
Edita Misirić, Miran Kurspahić, Severina, Doris Pinčić, Ivana Vrdoljak Vanna

Ovogodišnji Cro  A Porter otvorila je Matija Vuica kolekcijom LUNA(R). Matija je ovu kolekciju osmišljavala slušajući tek nastali album instrumentalne glabne Jurice Popovića - LUNAR, po kojem je i nazvana kolekcija. Lunar je Matiju odveo u svijet snažnih boja (koje rijetko koristi), čistih linija i nekih novih konstrukcija koje istovremeno skulpturalno iscrtavaju ženu – Lunu, ali u kontrastu sa mekim linijama svile koje kao da cure u slapovima sa bokova, sa grudi, tvoreći valove tonirajućih boja. Valovi se provlaće kroz cijelu kolekciju kako u pripijenim tako i u raskošnim varijantama dugih haljina, baš kao što život teće u valovima uspona i padova.

Matija Vuica
Matija Vuica

Manekenke koje su se za ovu reviju okupile još jedanput,  već su ispisale svoju životnu putanju i postale, neke supruge, neke majke a neke uspješne poslovne žene, ali sve su zadržale gordost, radost i ljepotu poput Božice Lune. Kroz atmosferu instrumentalne glazbe "Lunara", koji je premijerno izveden sinoć na Cro A Porteru, Matijine Lune ispisale su svoje nove živote. Morana Paj, Josipa Janković, Nives Vinčić, Diana Šimunić, Martina Majcenović, Lina Jurašić samo su dio nekadašnjih manekenki koje su sinoć nosile Matijinu reviju.

Tatjana Pantoš
Tatjana Pantoš

Tatjana Pantoš predstavila je ležernu, opuštenu i nesputanu kolekciju kojom prevladavaju ravne jednostavne linije, a tijelo je slobodno u svom pokretu i nesputano odjećom. Kolekcija sadrži dio komada krute forme, a dio vrlo opuštene. Tako da je i tu prikazano to neko oslobađanje svijesti. Tome pridonose i resice koje se lagano protežu kolekcijom i dodatno naglašavaju slobodu pokreta. Tatjana je koristila zagasite tonove ljubičaste, smeđe i sive boje u kombinaciji sa bijelom.

Anthony Avangard
Anthony Avangard

Prvi od mladih dizajnera ove sezone predstavio se talentirani Anthony Avangard koji je prikazao mušku kolekciju naziva "B612". Inspiraciju za kolekciju pronašao je u svojoj najdražoj knjizi Mali Princ. Krojevi su pojednostavljeni, a naglasak je na humoru i poruci koju Anthony želi poslati svojom kolekcijom, a poruka je da su ljubav, rad i prijateljstvo vrijednosti bez kojih čovjek ne može živjeti.

Katarina Džale
Katarina Džale

Inspirirana povijesno ljubavnom pričom, Katarina Džale predstavila je kolekciju kombiniranu s detaljima iz neke davne prošlosti, modnu reinkarnaciju lepršavih, ženstvenih haljina tridesetih godina.

Mario Vijačkić
Mario Vijačkić

Mario Vijačkić je istaživao problematiku identiteta, njegovu fluidnost, te sve to prevedeno u jezik suvremene mode. Identitet je sveo na nešto najbanalnije, a to su stilizirana lica koja se protežu kroz kolekciju i koja su interpretirana u više tekstilnih medija. Koristio je različite teksture, kombinaciju kompaktnih sa laganim i prozračnim tkaninama, tamnije plave i crne nijanse, a od materijala vunu, kašmir, baršun, mesh, sportske mrežice.

XD Xenija Dizajn
XD Xenija Dizajn

XD Xenija Dizajn prikazala je na Cro A Porteru kolekciju u kojoj je najznačajnija karakteristika inteligentna odjeća koja funkcionira u XD-dimenziji  bez predznaka spola, godina i geografskog polozaja Svaki komad za sebe moze biti dio ženskog ili muškog individualnog pristupa osebujnog odijevanja. Kolekcija sadržava dosta kaputa i prsluka na kapute koji se  kombiniraju ovisno o vanjskoj temperaturi ili podneblju. Tkanine su mekane, podatne, udobne, voluminozne ili transparentne u kontrastu.

Kliskinic//Sabaric
Kliskinic//Sabaric

Nakon pauze uslijedio je novi blok revija, a svojom revijom oduševili su novi, mladi  dizajneri Kliskinic//Sabaric. Antimoda, mjesto na kojem odjeća prestaje izražavati išta osobno,  poslužila je kao ishodište kolekcije ovom talentiranom dvojcu. Proglašeni najboljim dizajnerima 2014. godine, ovu zapravo apstraktnu ideju pretočili su u konkretnu, nosivu odjeću koja nudi vrlo lukav spoj. Iz nečeg što je u suštini pristup svojstven avangardi nastaje ready-to-wear, moda s punim smislom tek na živom tijelu i ulici. Igra dualnosti tu ne prestaje. Kolekcija je unisex, i muška i ženska, kao što su kute ili uniforme. A dvojnost u ovoj njihovoj drugoj kolekciji ide do samog kraja, Tomislav Kliškinić i Marko Šabarić dvojica su pojedinaca, zapravo vrlo različitih karaktera i talenata, a opet tako uspješno spojenih - u modi.

Spirit by T.B.
Spirit by T.B.

Već prvom kolekcijom prikazanom na Cro A Porteru Tomislav Bahorić katapultiran je u dizajnerske zvijezde. Od prvog pojavljivanja njegov Spirit živi i pomiče granice muškog odjevanja i tako već 10 sezona. 10. jubilarna kolekcija na jubilarnom Cro A Porteru samim time zatvara jedan krug CIRCLE, koji se kao lajt motiv pojavljuje u ovoj avangardnoj priči. Prepoznatljiv rukopis Tomislava Bahorića ima snažan prizvuk i po prvi put propituje odnose prirodnih materijala i popularnog pvc-a. Rezultat je neodoljiv, monokromatizam je razbijen staklenim elementima te komadi dobijaju ljetnu lakoću, a dekonstrukcija i asimetrija i ovdje dobijaju novi predznak.

Etna Maar
Etna Maar

Etna Maar je predstavila kolekciju Bright black hole. Modeli su  ležerni, duge haljine, suknje, hlače, sve u kombinaciji sa voluminoznim jaknama zahtjevne konstrukcije  i naravno pletivima efektne pređe u bojama raspadajućih zvijezda prije nego se pretvore u crnu rupu.

Iva Karačić
Iva Karačić

Još jedna nova dizajnerica ove sezone, Iva Karačić, prikazala je kolekciju koja je kombinacija čistih formi s detaljima slojevitosti, asimetrije koja daje neku opuštenost i ženu odijeva slobodnu u pokretu, dok Vedrana Mastela inspiraciju pronalazii u rock feminizmu, ženskim bandama, a koristi crnu, sivu, tamnoplavu, te tamni traper sa elementima u crvenoj i svjetlo rozoj i ručno vezenim detaljima.

Vedrana Mastela
Vedrana Mastela

Prvu večer zatvorio je Boris Pavlin čija je revija započela mini dokumentarcem o njegovom radu. Kolekcija je spoj čvrstih, geometrijskih linija koje koketiraju sa elementima kolonijalnog militarizma te floralnih oblika i tekstura koje djeluju u potpunosti organski. Spoj je to viktorijanskog zapada sa divljom neistraženom prirodom istoka. Koža i metal suoćeni s nježnošću najdelikatnije izvezene svile gube svoju uvriježenu strogoću i postaju sasvim novi odjevni medij. Tisuće delikatnih svilenih latica protkanih perlicama čine mozaik pastelnih boja od kojih su satkane večernje haljine, dok je inovativna dekonstrukcija klasičnih "muških" krojeva u sirovim, teksturiranim svilama prenesena na žensko tijelo te čini  okosnicu dnevnog dijela kolekcije. Ova kolekcija put je kroz divlju, neistraženu prirodu nekadašnjih kolonija, a žena koja ju nosi suvremena je Mary Kingsley. Neustrašiva, nekonvencionalna, drugačija.

Boris Pavlin
Boris Pavlin