Zanimljivi projekt Profokusovih dizajnerica na Kaufland Fashion Weeku Zagreb

| Fashion |

Preostao je još samo jedan dan do prikazivanja kolekcije modnih  dizajnerica pod zajedničkim imenom  ill/est na Kaufland  Fashion Weeku Zagreb. Iza projekta pod nazivom  ill/est  šest je  autorica učilišta za modu i dizajn Profokus: Nika Čuić, Snježana Sirovica, Petra Stojanović, Danijela Valentić Sever, Martina Kovač i Nikolina Ribarić.

Profokusove dizajnerice ill/est

Ono što je posebno zanimljivo je da je ovaj projekt nastao kao dio programa Učilišta profokus gdje su svi studenti trebali svoje modele razviti zasebno, ali ih povezati u jednu cijelu i staviti pod jedan zajenički nazivnik i priču.

Talentirane dizajnerice koje su na drugoj i trećoj godini svojeg obrazovnog ciklusa  izvrsno su zajedno postavile kolekciju. Osnovni zadatak bila je igra volumenom, a izdužena figura kao i naglasak na različitim oblicima rukava sastavni je dio zahtjevnog istraživačkog djela. Tu je istraživanje novih  oblika rukava koji se nalaze na haljinama, bluzama, kaputima i jaknama. Kada je pitanje konstrukcije koju je svaka autorica samostalno izradila vidljivo je znanje konstruiranja i modeliranja.

Projekt Profokusovih dizajnerica ill/est

U galeriji i članku možete vidjeti di  računalno crtanih  skica kolekcije koje vjerno prikazuju ideju jednostavnosti, odnosno čistoće, ali i kompliciranosti izvedbe kolekcije. Inače, takav računalni pristup modnom crtežu već duže vrijem prisutan je u Učilištu  Profokus kao  dio obrazovanja. Iako još uvijek vlada pravilo da je ideja postavljena kao modna skica crtana rukom na papru, nove tehnologije i računalni programi danas sve više modni crtež postavljaju u ovakvom obliku. S obzirom da je danas nemoguće biti računalno nepismen i da tehnologija napreduje i olakšava nam svakodnevnicu i inače zahtjevnije zadatke, danas svaki pravi dizajner mora poznavati računalni  način izrade modne skice koji je u Učilištu Profokus dio standardnog obrazovnog programa.

Projekt Profokusovih dizajnerica ill/est

Za svaku pohvalu je i tehnološka izrada odjevnih predmeta koji su autorice samostalno sašile  u školskom ateljeu. Različite vrste tkanina i pletiva, različit pristup u obradi, fiksiranju, glačanju, sve to potrebno je savladati kako bi kolekcija dobila odličan tehnički izgled. Tako je zaokružena cjelina koja je jedinstvena u Profokusu i potvrda je osnovnog slogana učilišta, koji glasi: nauči od ideje do realizacije.

Projekt Profokusovih dizajnerica ill/est

Sutra će ove dizajnerice prikazati svoju zimsku kolekciju na Fashion Weeku Zagreb koji će se održava u naredna dva dana, u samom srcu Zagreba, na Trgu Bana Jelačića u prostoru Johann Franck. Sudjelovanje ovih dizajnerica na reviji također je dio programa u kojem je iskustvo timskog rada kao i praktičnog djela važan korak od izrade do prezentacije kolekcije koju se radujemo sutra vidjeti.

Projekt Profokusovih dizajnerica ill/est