Zagrebački modni događaji u listopadu

| Fashion |

Cro-a-porter listopad 2012
Cro-a-porter Faith

Nakon vrućeg ljeta, došlo je vrijeme da se probudi i hrvatska modna scena, pa ćemo tako u jednom mjesecu posjetiti čak tri modna događaja. Naime Cro-a-porter, Fashion.hr i Zlatna igla doslovno su isprepleteni u datumima.

Tako ćemo CAP na kraju službeno gledati od 29.9.-20.10.2012., dok će se revije održavati 5. i 6.10. u Laubi gdje će prikazivati avangardni dizajneri i 18.-20.10. u njihovom tradicionalnom shopping centru gdje će izlagati ostali. FHR je svoje novo izdanje najavio za 10.10., a trajati će do 13.10. Zlatna igla se održava 11.listopada te se preklapa za FHR-om.

Očito je kako je kriza i recesija zakucala i na vrata modnih događanja koja su bila prisiljena pomicati svoje datume zbog nedostatka sredstva i sponzora te tako smo došli do finalnih datuma koji su neobični za ove modne događaje. Poznato je da FHR ide inače u rujnu dok je početak, a ne kraj listopada rezerviran za CAP, dok Modni ormar i Dreft Fashion Week već tradicionalno imaju svoje termine u studenom.

Revijalni dio CAP-a koji je na kraju pomaknuo svoje datume, ove je sezone prvo bio najavljen za datume 27.-29. rujna te za 5.i 6. listopad, dok se šuškalo kako je i FHR imao u planu ići standardno u rujnu.

Jedan od razloga su svakako sponzori kojima se smanjuju budžeti i loša financijska konstrukcija koja muči i organizatore događanja kao i dizajnere. Poznato je kako CAP već drugu sezonu za redom nema generalnog sponzora, pa je u tom duhu i njihova ovosezonska kampanja „Faith“ koja najavljuje vjeru u bolje sutra, dok FHR za sada ima stalnog partnera.

CAP je prvi predstavio svoju pomalo provokativnu kampanju s Isusom u glavnoj ulozi koja govori o završetku jednog i početku novog doba. Njihova „Faith“ odnosno nada je svijetlo koje se nikada ne smije ugasiti, ono što će nas izvesti na pravi put, pomoći da preživimo svaku nedaću i vjerujemo u nove početke i sretne završetke. Fotografije već tradicionalno potpisuje Mladen Šarić.

Fashion.hr

Što se tiče programskog djela, CAP ove sezone slavi svoju obljetnicu, pa je svoje aktivnosti proširio tijekom cijelog listopada, tako će 29.rujna u Muzeju Marton, deset godina karijere izložbom obilježiti i Boris Pavlin. 01. listopada biti će otvorena izložba XD Ksenije Vrbanić u Hrvatski prirodoslovnom muzeju, 5. i 6.listopada održati će revijalni dio s avangardnim dizajnerima poput DIORALOP Andreje Bistričić i Maje Merlić, Madame Demode, Tomislava Bahorića, Etne Maar, Olivera Julara i ostalih, dok će 18.-20.listopada biti rezerviran za CAP-ovo izdanje u shopping centru u Zaprešiću. Tamo će predstaviti dizajneri poput MAK-a - Tea Perića i Nede Makjanić Kunić, Linee Exclusive, Monike Sablić, Hippy Gardena, Anamarije Asanović, Borne & fils, ELFS-a i Matije Vuice.

FHR ove godine seli u zagrebačku tvornicu Gredelj gdje će se na dvije modne piste predstaviti hrvatski dizajneri zajedno s konfekcijskim i industrijskim domaćim modnim kućama i mladim dizajnerskim nadama. Tako ćemo u Gredeljju vidjeti dizajnere poput Ivice Klarića, Igora Galaša, eNVy Rooma, Ane Marie Ricov, Martine Felje i Ivane Popović, Morane Krklec, Marije Čopa , Aleksandra Žarevca te Clash of 9. Marina Design će predstaviti dizajnerske kuhinjske pregače, a tu su IGLE te LINK by Ogi Antunac i Zoran Mrvoš te HERA by Robert Sever i Additive collection by IGLE.

Sve u svemu, očekuje nas puno mode i listopad će biti vrlo zanimljiv mjesec.