Zaboravite na traper koji ste nosili proteklih godina

| Fashion |


Instagram / @sacaiofficial

Traper je rijetko bio zastupljen u visokoj modi. Na modnim pistama, traper je oduvijek bio rijetka pojava. Međutim, to se sada promijenilo što je jasno vidljivo u najnovijim kolekcijama za jesen/zimu.

Nikad prije nije bilo toliko mnogo trapera, s apsolutnim naglaskom na Prêt-a-Porter, gdje se oduvijek očekuju najplemenitije i najskuplje tkanine.

Traper u trenutnoj kolekciji za jesen/zimu modne kuće Calvin Klein.

Calvin Klein / Instagram @ppaper_magazine

Pravi novitet, ili možda stari povratak, kada je riječ o izgledu trapera pravi tamnoplavi sirovi traper koji smo zadnjih godina izbjegavali i radije se opredijelili za tretiranu tkaninu. Zašto netretirani traper se slavno vraća na velika vrata? Možemo samo nagađati o tome. Možda zbog toga što je u posljednje vrijeme bilo puno izvještaja o procesu tretiranja i izbjeljivanja trapera koji je iznimno štetan za okoliš, a i za radnike u tvornicama koje ga proizvode.
Druga odgovor na ovo pitanje možemo pronaći u novim trendovima, ili bolje reći povratku trendova iz 50-ih i 60-ih godina. Nalazimo se na pravoj prekretnici i povratku retro sila. Ili možda još jednostavniji odgovor. Jednostavno smo se zasiti izderanih i izbijeljenih traper komada.

Instagram / @apc_paris

Tamnoplava boja je na putu da zamijeni uvijek vječnu crnu boje. "Među svim bojama, tamnoplava je jedina koja se može natjecati s crnom te ima iste kvalitete kao crna", rekao je Christian Dior. Suprotno činjenici da Maria Grazia Chiuri, nova kreativna direktorica modne kuće Dior, nije razbila tabu kada je izabrala veoma neobične i vrlo guste traper materijale za elitističku kolekciju jesen/zima. Upravo suprotno, upotrebom trapera u svom netretiranom obliku, tj. sirovog i dubokog trapera, ponovno je aktivirala dio ostavštine koja je gotovo nestala, jer je tamno plava jedna od omiljenih boja Christian Diora.

Instagram / @dior

''Plava je jedna od najznačajnijih boja 20. stoljeća, jer je donijela dubinu i osjećaje u djela umjetnika kao što su Pablo Picasso, Joan Miró, Paul Cézanne i Marc Chagall ", kaže Maria Grazia Chiuri o boji koju je gotovo isključivo, ali iznimno svestrano, upotrijebila u svojoj drugoj kolekciji za Dior. Tamnoplavi sirovi traper od večernjih kombinacija do odjeće za poslovno okruženje. Kombinacije svilenih bluza, baršuna i satena s trapericama, ali onima čvršćima i elegantnijima od uobičajenih izbijeljenih i tretiranih traperica koje često liče na tajice.

Instagram / @sacaiofficial

Da je traper sveprisutan na modnim pistama potvrdila je i japanska modna kuća Sacai s poprilično eksperimentalnim komadima od trapera, kao i Stella McCartney koja je ovu intenzivno plavu tkaninu ukomponirala sa ženstvenim rezovima, Calvin Klein okrenuo se klasičnom traperu u američkom stilu.

Instagram / @stellamccartney