Viktor Drago: Met Gala - preko crvenog tepiha do modnog pakla!

| Fashion |

Instagram/ @madonnauniverse

Met Gala godišnji pregled tko je in, a tko out, u koliko se i jedna celebrity lista današnjice, može uistinu podičiti takvom važnošću, a nije "dekontaminirana" uljezima koji posljednjih godina svojim novostečenim utjecajem, mijenjaju standarde postavljene desecima godina ranije te uzrokuju zbunjenost na licima "modnih znalaca".

 Heavenly bodies and catholic imagination - tema je kojom se Madonna bavila svojom cijelom dugogodišnjom karijerom. Čak je i njeno ime dio iste tematike, od samih početaka stvaralo kontroverze. Njen nastup, kao iznenađenje večeri, kao i odabir tematike, zasigurno nisu slučajnost. Madonni je time svakako iskazana velika čast, nešto poput nagrade za životno djelo, od strane modne industrije, koja trenutno hvata dah i korak, prateći nove trendove koje ovoga puta ne diktira ekipa sakupljena oko uredništva magazina Vogue, sa svojom vrhovnom svećenicom A.V. već društvene mreže i prisustvo "likeova" koji garantiraju praćenost širokih masa te njihov like, jer brojka je preuzela primat nad exkluzivom, što je bila odlika mode kakvu smo poznavali. More on Instagram!

  Upravo su kritike na neukus i kič priredbe proteklih godina, počele rušiti ideju o nepogrešivosti visoke mode, koja je nekada bila rezervirana za visoko društvo, a njega su sa sobom donijeli ranije spomenuti protagonisti novog doba, što je u neku ruku krivnja spomenute Wintour, koja je pod općim pritiskom, na svoje stranice tj. naslovnicu stavila par koji se u tom trenutku činio kao IT ili ti nezaobilazan, marketinški isplativ i profitabilan duo Kardashian/West.
Vogue je tim činom zauvijek izgubio kredibilitet velikog broja stare publike, a nova, ona koja prati život klana Kardashian, najčešće ili ne zna čitati ili ne razumije štivo kojim se Vogue bavi ili ih na kraju uopće ne zanima ništa osim njihove "boginje" te se utjecaj magazina, kao i njegova prodaja, počela topiti.

  Možda je daleko poznatoj po svojoj promišljenosti te kontroli svakog detalja svoje karijere, Ani Wintour ovo na neki način "poruka" svima koji misle da dolaze nakon nje kao i onih koji su mislili da dolaze nakon Madonne. Upravo je Madonna, svojim odabirom odjeće, dakle modom, paralelno uz glazbu izgradila svoj prepoznatljiv image, kreirala trendove, rušila tabue, univerzalnim jezikom mode prenosila poruku o slobodi izražavanja, najčešće se koristeći vjerskim simbolima, propitkujući zadane istine, uvjerenja, ljubav i slobode! No toga se danas sjećaju samo njeni suvremenici i oni voljni naučiti nešto, pročitati nešto ili temeljiti svoj ukus na znanju! Sve je već viđeno, sve isprobano, sve je izrečeno, samo je publika uvijek nova, no na žalost sve manje zahtjevna i sa sve manje informacija o onome što gleda. Madonna, žena koja je promijenila ideju žene u glazbi, utrla put mnogim glazbenicima te postavila standarde i rušila granice, danas je najčešće kritizirana zbog svojih godina. Jedine bitke koje ne može dobiti. Baš kao i Ana Wintour. Jer bez obzira na to koliko je svojim radom doprinijela modi, uvijek će biti više onih koji je ne vole, zato što u njoj vide razlog vlastitog neuspjeha ili pate od pomanjkanja informacija, a vole imati mišljenje. U ratu s glupošću, istina često gubi jer glupost je brojnija!

Upravo su citati ono što čini modu i čitavu povijest odijevanja zanimljivom te je tematika svake priredbe veliki izazov, kako za zvijezde, koje bi u zadanoj temi trebale ostati dosljedne sebi i istovremeno zablistati punim sjajem, tako i za dizajnere, kojima je ovo velik izazov, jer radi se o primijenjenoj umjetnosti, njihovim kreacijama na tijelima koja nisu uvijek savršena. Da bi mogli razumjeti modu i njene citate i poruke, potrebno vam je znanje. Konkretno znanje, kao slova abecede, kako bi mogli sklapati riječi, a kasnije rečenice. Ako ne znate slova, ne sklapate rečenice, onda ne govorite. Na žalost, mnoštvo stvari danas, izgovaraju upravo oni koji još nisu naučili abecedu. Bi li se usudili komentirati rad kirurga, ako niste kirurg? E, u modi je drugačije. Svako za sebe misli da je njegov ukus dovoljan. Što se tiče dizajnera, veliku ulogu tu ima i relevantnost njihovog dizajnerskog trenutka, jer je poput Oscara, ovo je tepih na kojem se svi dizajneri sreću istovremeno, a ne kao kod predstavljanja svojih kolekcija, kada svu pažnju imaju na sebi. Ovdje se uspoređuje njihov rad s radom kolega te sa strepnjom čekaju sutrašnji dan, kako bi čuli jesu li se uzdigli na modnome tronu ili ih je dočekala giljotina. Stoga se ne treba čuditi čestom pretjerivanju u želji da efekt bude što bolji. No, najbolje su kreacije večeri upravo one koje su privukle manje pažnje, jer već sama tema katoličke mašte nalaže krepost tijela, susprezanje, pokrivanje, kažnjavanje, osjećaj krivice i grijeha koje propagira katolicizam! Najveći je izazov i fantazija ono što je sakriveno i nedostupno! No mnogi su poželjeli biti pape, svećenici, anđeli i božanstva....

No krenimo s cirkusom.

Instagram/ @ladysblog

Pojavljivanje Kim Kardashian prošlo je praktički nezamjetno. Već viđene umjetne cice i guzica u zlatnu nisu donijele ništa novo ni zanimljivo. Možda je nedostatak inspiracije ili informacije. Osim očitog pada interesa za nju, dodatan razlog za njeno "ignoriranje" sigurno leži i u tome što je u braku s mentalno nestabilnim Kanye Westom, koji je trenutno u jeku skandala zbog svojih suludih izjava vezanih uz povijest američkih crnaca.

Instagram/ @f_ashionpassion_

Jedna od zapaženih i uvijek zanimljivih gošći, pjevačica Rihanna, na žalost, izgledala je vrlo neozbiljno. Za razliku od izdanja na koje smo od nje navikli, prekrojena odora Pape, nije u sebi imala ništa od dizajna ili mode, već je nevješto igrala na kartu seksipila, otkrivajući debela koljena te je čak i u licu izgledala nesigurno, očito nezadovoljna svojim izgledom.

Instagram/ @dresscodenation

Sarah Jessica Parker, u silnoj želji da se vrati na poziciju modne ikone koju je svakako imala desetak godina unazad, uz podršku serije Sex i grad, izgledala je kao natjecateljica izbora za Miss Malezije. Kič koji je svoju krunu dobio ukrasom za glavu, a otkrio nevješto tretirano lice, ostavio je tragičan dojam. Čist rezultat pretjerane želje za pažnjom, bez valjanog razloga.

Instagram/ @yonce1981_

Uvijek drugačija i zanimljiva Solange Knowles, nespretnom je kreacijom, koja je silno željela biti konceptualna, na žalost podsjećala na meduzu ili neko morsko stvorenje koju je more zapetljanu u plastičnu vreću za smeće izbacilo na obalu. Možda je time željela skrenuti pažnju na zagađenje mora plastičnim otpadom pa je to svakako pohvalno.

Instagram/ @ideas_about_fashion

Dosta je nezamjetno prošla kreacija Pierpaolo Piccioli na Anne Hathaway, no po meni je ona vrlo vjerno pratila temu, a ostala u domeni nosive mode.

Instagram/ @creatureofhabit_

Lilly Collins, u Givenchy kreaciji, također vrlo dobra i decentna, osim odabirom outfita i make upa /stylinga čak je svojim držanjem sjajno pratila temu priredbe.

Instagram/ @fashions_vibes

Bella Hadid, u Chrome Hearts, spojila je jednostavnost, fetišizam i pročišćenim stylingom po meni jedna od najboljih outfita večeri.

Instagram/ @wwd

Amal Clooney, toliko nezanimljivo i suhoparno izdanje, po meni je zaslužilo da je se ne pusti na crveni tepih događanja, dok ne savlada temu. Čisti primjer igranja na sigurno, kako bi privukla simpatije dosadnjakovića i neznalica. Ako ti se ne da, nemoj sudjelovati!

Instagram/ @booklovertress

Frances McDormand, svojim je outfitom Valentino i šeširom Philip Treacy s ruba pameti kao i samim držanjem, odradila parodiju na temu događanja koje je samo po sebi postalo parodija.

Instagram/ @chez_moi_jc

Blake Lively, u Versace haljini, izazvala je popriličnu pažnju, a kreacija je zasigurno fascinantna, no što bi obukla kad bi tema bila recimo : S kraljevskih dvora? Dobar look, promašena tema.

Instagram/ @ladysblog

Zanimljivo je bilo i gledati Jennifer Lopez, kako se koprca i kočoperi tuđim perjem, u izuzetno neukusnoj, glomaznoj i kičastoj kreaciji, za koju ime autora ne želim ni znati.

Instagram/ @modacruz

Katy Perry, na žalost, otišla je previsoko, skoro u nebesa, nošena krilima, koja su na žalost ostavila Ikarovski dojam modnog pada u bezdan. Iako efektna, jer ih ne možeš ne vidjeti, krila su na trenutke djelovala groteskno jer nisu ostavljala puno prostora mašti, a ni kretanju pjevačice.