Tajna male crne haljine

| Fashion |

Fashion Avenue by Damir Gerovac

"Moda nije pitanje odjeće. Moda je u zraku, rođena iznad vjetra. Morate imati intuiciju za nju. Ona je na nebu i na cesti." Coco Chanel


Kada je 1926. godine Coco Chanel javnosti predstavila svoju viziju suvremene žene kreiravši malu crnu haljinu vjerojatno nije ni slutila da je cijeli modni svijet preokrenula naglavačke i pokrenula najveći modni klasik svih vremena. Bila su to čudna društvena vremena - vremena promjena i napretka. Žene su konačno dobile pravo glasa i postale ravnopravan dio društva dok se svijet oporavljao od posljedica Prvog svjetskog rata.

Stvarajući iskreno i prvenstveno za sebe, pomalo drsko, gospođa Chanel nametnula je ubrzo cijelom svijetu modnu jedinstvenost i time oslobodila žene strogih i teških pravila odijevanja prisutnih u to doba. Predstaviti svijetu haljinu bez rukava i dužine malo iznad koljena sigurno nije bio jednostavan proces, pogotovo ako uzmemo u obzir da je crna boja do tada bila namijenjena prvenstveno za trenutke žalosti. Usprkos tome, vođena vlastitom vizijom i percepcijom te ulogom žene u suvremenom društvu, Coco Chanel stvorila je najveći klasik u svijetu mode. Stvorila je malu crnu haljinu. Zaista je magično i na trenutke misteriozno i neobjašnjivo zbog čega je crna haljina tako moćno oružje na ženinom tijelu. Što je to što je čini bezvremenskom i uvijek misterioznom?

Male crne haljine

Prvenstveno zamišljena da bude praktična i nosiva u svim prigodama te stvorena s namjerom da bude dostupna svim slojevima društva i ženama raznih profila, crna haljina je oružje koje žene čini moćnima. Mogućnost nadogradnje male crne haljine zaista je beskonačna kada su modni dodaci u pitanju. Ona ženama jednostavno i nesebično daruje dozu elegancije i moći. O da, mala crna haljina je itekako moćna. Žene višeg društvenog sloja čini još moćnijima i društveno prihvatljivijima, dok s druge strane žene s društvenih margina, uključujući i žene lakog morala te sumnjive prošlosti mala crna haljina izvlači iz sjene. Daruje im slobodu i ravnopravnost, poklanja im pravo da budu to što jesu pri tom slaveći njihovu ženstvenost u veličanstvenoj mjeri.

Sociološki gledajući, mala crna haljina je ženama pružila najveću emancipaciju i ravnopravnost, u nezamislivoj mjeri izjednačila je žene svih društvenih slojeva davajući im iste šanse. Kada ugledamo ženu odjevenu u crnu haljinu, bez obzira je li riječ o haljini prestižnog dizajnerskog potpisa ili jeftinoj verziji iz masovne proizvodnje, ne vidimo ženinu prošlost, ne znamo ništa o njoj - od kuda dolazi, gdje joj je dom ili kome pripada? Sva pitanja tada postaju suvišna. Budimo realni, na ženu u crnoj haljini s crvenim ružem u klasičnim potpeticama mislim da nitko ne može ostati ravnodušan. Muškarci žene u ovom klasičnom, ali uvijek ubojitom outfitom, s obožavanjem gledaju trudeći im udovoljiti na sve moguće načine, otvarajući vrata i pozivajući taksi, a žene vjerujem uglavnom lude od zavisti jer pojavila se ona koja posjeduje moć. 

Dolce&Gabbana True Monica make up kolekcija inspirirana Monicom Belluci, glumicom talijsnkom
Monica Bellucci za Dolce&Gabbana True Monica

U maloj crni haljini uglavnom uvijek vidimo predivnu ženu koja nam zaokuplja pažnju. Ženu koja samouvjereno korača ulicom, bori se za svoju bolju životnu priliku i postaje bolja verzija sebe. Ona je žena, ona je dama. S malom crnom haljinom brišu se granice i pravila. Sjetimo se samo Audrey Hepburn u Doručku kod Tiffanyja ili Monice Bellucci u filmu Malena.

Crna mala haljina je zaista ženina najbolja saveznica, ulaznica koja otvara sva moguća vrata. Nikada neću zaboraviti priču jedne moje dobre poznanice pustolovnog duha i velike svjetske putnice - new age poznanice iz kvarta koja obožava daleke i ne baš klasične turističke destinacije. Na pitanje što uvijek nosi sa sobom na svoja putovanja, blago sam ostao šokiran odgovorom. Naime, priznala mi je kako na nijedno svoje putovanje ne ide bez male crne haljine kupljene na obližnjem placu za nepunih 100 kuna. Mom čuđenju nije bilo kraja jer je zaista nikada u svom životu nisam vidio ni u suknji, pogotovo ne u haljini. Iskreno mi je priznala kako je mala crna haljina njena najbolja životna suputnica na svim putovanjima. Istog trena sam naravno pomislio: za što joj točno treba ta haljina? Ali vrlo brzo mi je objasnila: "Pa pogledaj me, ja sam ipak žena i to bez lažne skromnosti, zaista zgodna žena" te mi je ispričala anegdotu kako je na jednom od putovanja ostala bez novca i mislila da je njenom putovanju došao neslavan kraj. No zahvaljujući njenoj prijateljici, maloj crnoj haljini uspjela je dobiti posao u prestižnom restoranu i zaradila, ne samo za povratak kući, već i za nastavak putovanja. Pogledala me svojim velikim očima i rekla: "Nisam ni sama znala što bi. Zadnji novac dala sam na višesatnu kavu u nekom neuglednom lokalu i satima mislila što da sada radim, kako da se vratim kući? Nakon upornog razmišljanja pogledala sam svoj prljavi ruksak i sjetila sam se crne haljine. Sjetila  sam se tebe kako si mi uvijek znao reći da je crna haljina moćno oruđe i nakon samo par sati našla sam posao" rekla je. Divno, zar ne?

Mala crna haljina je zaista namijenjena svima, priča sve jezike svijeta, bez obzira bile vi svjetske putnice, kućanice, partijanerice ili urbane gradske cure i vladarice asfalta. Zaista nije važno hoćete li crnu haljinu odjenuti na par klasičnih potpetica i niskom bisera oko vrata, na par iznošenih bajkerskih čizama s kožnom jaknom ili je jednostavno odjenuti kao tuniku na omiljeni par hlača.

I zato, drage moje žene, molim vas učinite sebi uslugu i kupite svoju idealnu verziju male crne haljine neka uvijek bude tu uz vas poput najboljeg partnera u slavljenju života.