Najbolji domaći dizajneri vjenčanica by Viktor Drago

| Fashion |

Viktor Drago

Viktor Drago, modni producent i vodeći hrvatski modni autoritet, eskluzivno za WALL.HR u svojim kolumnama osvrće se na domaću i globalnu modnu scenu, dizajnere, trendove i događanja. 


Matija Vuica

Doba je godine, kada je zadnji čas ako već niste, a spremate se izgovoriti sudbonosno DA, da bacite pogled na ponudu specijaliziranih trgovina i salona vjenčanica, po nekima poslije pekara, najzastupljenijih i najprofitabilnijih malih biznisa u Hrvatskoj. Usprkos ekonomskoj krizi, koja traje eto, već beskonačan niz godina, najvažniji dan u životu, po starom pravilu, nije trenutak da se štedi te će svaka obitelj, ona koja otprema ili prima u svoje okrilje, posebice ljepši dio mladenačkog para, osigurati da ništa ne usfali, a njihova princeza bude baš najljepša!

Bude tu svega, jer svaka je mladenka, najradije i krojač vlastitog izgleda, a znamo da nije baš svatko nadaren tom čudnom sposobnošću zvanom ukus. Nisu često čak ni oni koji im nude svoje raskošne kreacije, jer prodaja i iznajmljivanje vjenčanica, zbog ranije navedenog profita postali su tako meka različite plejade likova, od samih salona vjenčanica do raznih agencija za organizaciju "vjenčanja iz snova". Posljedica višegodišnjeg gledanja američkih filmova ostavila je dubok trag na našem tranzicijskom društvu pa se kopiraju trendovi koji nikada nisu bili dio naše kulture, a interpretacija uvoznih ceremonijalnih običaja poprima tako različite oblike u svom finalu. Ne čudi stoga višemjesečna histerija koju prolaze mladenke, najčešće djevojke bez iskustva u javnom nastupu, koje vlastito vjenčanje doživljavaju kao nastup na recimo Hrvatskom idolu ili nekoj sličnoj manifestaciji. Jednom imaš svojih pet minuta, možda par sati ili dan te kasnije cijeli život za pregledavanje albuma i snimaka, zbrajajući greške, na koje su te nagovorile kuma, prijateljica ili svekrva, a znala si da mora bit sve po tvome.. :)

Činjenica, organizacija vjenčanja, dođe poput organizacije eventa, samo što je u ovom slučaju rade ljudi nenavikli na organizacijski posao te im on zadaje pregršt briga i nedoumica, a ako i angažiraš nekog "profesionalca", riskiraš da se vaši ukusi razlikuju te je u tom slučaju, fijasko osiguran.
 
Ovoga puta, nećemo razriješiti agoniju same ceremonije, ali smo pokušali sastaviti listu najboljih, najpopularnijih ili potvrđenijih domaćih dizajnera koji su se uhvatili ovog nimalo lakog zadatka. Već dobar niz godina oni uzimaju dobar dio kolača, jer ipak je odnos s budućom mladenkom u ovom slučaju osoban, direktan te se njene želje najčešće poštuju, a kompromis je moguć u bilo kojem trenutku. Poznato je da odabir haljine započinje i godinu dana od sudbonosnog da, ali često se događa da se ukus, ali i obujam u struku buduće mladenke, drastično promjene do dana D.
 
Naša lista TOP DOMAĆIH DIZAJNERA VJENČANICA, nadamo se pomoći će možda baš Vama, da pronađete svoju haljinu iz snova! Redosljed imena na top listi, zbroj su glasova uredništva, no svi redom spadaju u sam vrh domaće mode.
 
1. Matija Vuica - 35 godina u poslu nije mala stvar, činjenica je da Matiju krasi ženski ukus, osjećaj za najbolji odabir tkanine i filigranski pristup izradi. Ne čudi da ju je za svoj dan iz snova odabrala i najpoznatija Hrvatica, Severina i to čak tri haljine! Matija je uvijek nepogrešiv izbor, posebice ako na svom vjenčanju želite izgledati zavodljivo, ali i kraljevski.
  
Matija Vuica

2. Boris Pavlin - dizajner s rijetkim medijskom nastupima koji kada se predstavi javnosti, ostavlja jasan trag. Njegove su vjenčanice skulpture u biranim materijalima i kreativnim dodacima koje govore o profinjenom, bajkovitom, ali istovremeno samozatajnom pristupu dostojnom istinske princeze.

Abyss by Boris Pavlin

3. Envy room - dizajnerski dvojac koji radi vrlo ambiciozno i na veliko. Možda ne toliko fiksno definiranog smjera i stila, prilagodit će se svakom ukusu i kreirati za vas. Širina njihovog opusa njihovo je najjače oružje.

eNVy room vjenčanice 2014
eNVy room vjenčanice

4. Sestre Martina i Morana, iz ateliera Boudoir, zasigurno bi bile odabir Alise iz zemlje čuda na dan njenog vjenčanja. Njihove su kreacije na granici mašte i stvarnosti te ih mogu odijenuti mladenke izuzetno jake osobnosti, šaljući poruku da igra za njih još uvijek nije završena. 

Boudoir s/s 2015

4. Ivan Alduk, čije nas kreacije skoro pa redovito zasipaju kroz njegove medijske kampanje, a nažalost ih rijetko možemo vidjeti uživo na nekoj prezentaciji i modnoj pisti te samo one žene koje se odvaže posjetiti njegov salon/atelier mogu svjedočiti o kvaliteti izrade i odabiru materijala. No dojam je svakako dopadljiv te će se u njegovim kreacijama pronaći mnoge buduće mladenke. 

ALDUK BRIDAL linija vjenčanica
ALDUK BRIDAL linija vjenčanica

5. Marina Lacković-Larie, spada u noviju generaciju domaćih dizajnera, no njezin IT status po odabriru mnogih domaćih fashionistica osigurao joj je mjesto na našoj ljestvici. Spontana, nenametljiva i neodoljivo trendy, a istovremeno glamurozna, zasigurno će biti odabir urbanih, mladih djevojaka za njihov dan u bijelom.

 
6. Ivica Skoko, pljeni svojim osebujnim pristupom, te će ga odabrati ona mladenka, čije je vjenčanje i najveći dernek o kojem će se još dugo pričati! Njegovu će haljinu mladenka bez problema popesti na svadbeni stol te plesati dugo u noć.
Ivica Skoko