Sukob oko Yves Saint Laurenta

| Fashion |

Prije 2008. godine u kojoj je Yves Saint Laurent preminuo, svijet nije mogao ni zamisliti modnu scenu bez ovog dizajnera, kao ni ekranizaciju njegove biografije u bliskoj budućnosti. Ipak, u 2013. dvije produkcijske kuće vode bitku čije će ostvarenje naići na veći odaziv kod publike.

Produkcijske kuće Mandarin Cinema i Films Distribution objavile su  reklamnu kampanju za film "Saint Laurent" u kojem naslovnu ulogu igra Gaspard Ulliel. Međutim, gotovo istovremeno najavljen je "Yves Saint Laurent" produkcije WY Productionsa i SND-a,koji  ima podršku Saint Laurentovog poslovnog i životnog partnera Pierre Bergéa i korporacije PPR koja posjeduje ovaj brend. Naime, to znači da će ova produkcija imati pristup kompletnoj arhivi modne kuće i dozvolu za reprodukciju bilo koje vrste, kao i to da će Berge vjerovatno zabraniti drugi biografski film koji bi se trebao početi snimati na proljeće. Također, upravo ovaj film baviti će se ljubavnom vezom Saint Laurenta i Bergea.

Prema pisanju svjetskih medija, rat oko glamura i autentičnosti ovih dviju biografija tek je počela i biti će zanimljivo vidjeti oba filmska ostvarenja.