Što smo sve vidjeli na Fashion.hr-u?

| Fashion |

Završilo je još jedno izdanje ovosezonskog Fashion.hr-a, a svoje kolekcije prikazali su i Martina Felja, Marina Design, Morana Krklec, Young@Squat iz Slovenije, izvrsni modni dvojac eNVy Room, Ana Maria Ricov, AleksandarŽarevec, Branka Donassy, Jovana Marković iz Srbije te Ivica Klarić i njegov IK Studio.

Martina Felja predstavila je ženstvenu kolekciju jednostavnih krojeva koji su rađeni tako da prate siluetu i naglašavaju sve ženske atribute. Modeli kojima prevladavaju crna, siva, smaragdno zelena i boja slonovače izrađeni su uz korištenje čipke, elastičnog tila, viskoznog jerseya, svilenog pliša, a kao detalji se pojavljuju perle i zakovice.

Morana Krklec predstavila je kolekciju od 10 modela u cijelosti izrađenu od crnog brokata, a vođenu idejom razbijanja postojećih, klasičnih krojeva kroz ubacivanje dijelova drugih tkanina u šavove te time mijenjajući formu cijelog modela što je u konačnici rezultiralo zanimljivim, ženstvenim siluetama.

Young@Squat pokazali su mix kolekcija kroz koju se predstavilo čak 11 mladih dizajnera, a ponudila su nam zanimljive komade zasebno, ali zajedno je zbog različitog estetskog doživljaja sve to zajedno izgledalo pomalo konfuzno.

Marina Design predstavila je izvrsnu kolekciju koja se idejno i vizualno kao priča nastavlja na prethodnu. Jednostavne linije i geometrijske forme u detaljima i u kroju i dalje su okosnica njezinog modnog rukopisa. Kroz kolekciju se provlače bijela, crna, metalik siva i zelena boja, a kolekcija je u konačnici lišena suvišnih detalja i odiše pročišćenošću po kojoj je ova dizajnerica poznata.

Dizajnerski dvojac eNVy Room prikazao je hiperženstvenu kolekciju koja zrači senzualnošću, a inspirirana je retro krojevima uz korištenje krutih i fluidnih materijala kao što su svileni muslin i saten. Boje koje prevladavaju su bijela, siva, crna, prljavo roza, puder i koraljno crvena, a ono što nam se posebno sviđa kod ovog dvojca je naglašavanje ženstvenosti te slavljene profinjenosti žena te što im kolekcija ima svoj početak i kraj za razliku od većine dizajnera koji su prikazali svoje modne vizije.

Posljednju večer FASHION.HR-a otvorila je revija mlade dizajnerice s velikim iskustvom, Ana Marie Ricov koja je prikazala kolekciju inspiriranu modernom arhitekturom bazirajući se na jednostavnoj formi geometrije kao glavnoj karakteristici. Kolekcijom prevladavaju transparentne tkanine koje su kombinirane s gustim, neprozirnim tkaninama, a kroz čitavu kolekciju provlače se različite kombinacije boja poput plave, zelene, sive i crne koje na trenutke funkcioniraju izvrsno, ali nepovezanost kolekcija je najveća zamjerka koju imamo.

Aleksandar Žarevac napravio je odmak od dosadašnjih elegantnih jednostavnih modela te je odlučio zadržati ženstvenost, ali sada je njegova žena drska, hrabra, voli detalje i nespojive kombinacije. Osim ženske kolekcije, Aleksandar je predstavio i mušku mini kolekciju. Kao ključni dijelovi koji se provlače i kroz ženske i muške modele ističu se ručno pleteni komadi koji su ubačeni u krojeve hlača i haljina.

Mlada beogradska dizajnerica, Jovana Marković, premijerno se predstavila hrvatskoj publici te je prikazala jednostavne i nosive modele inspirirane srednjim vijekom.

Doajenka hrvatske modne scene, Branka Donassy, prikazala je pret-a-porter kolekciju namijenjenu sofisticiranoj ženi izrazite osobnosti kojoj je važna posebnost i udobnost. Upotrebom najkvalitetnijih tkanina poput plemenitih vuna, pamučnog velura, a ponegdje i eko krzna, kolekcija je oblikovana u jasno definiranoj formi čistih linija u mekim i toplim materijalima, a boje koje prevladavaju su boja čokolade, crna i siva. 

Vrhunac posljednje večeri Fashion.hr-a bila je revija Ivice Klarića koji je osim novih modela za sezonu jesen-zima 2013./2014., na pisti Fashion.hr-a prikazao je i ključne modele iz prethodnih 20 kolekcija, poput pletene veste s dubokim izrezom iz kolekcije jesen/zima 2004./2005. godine, koji su interpretirani u novu kolekciju. Izvrsni komadi oduševili su i kritiku i modne zaljubljenike, a Ivica je još jednom potvrdio titulu kralja hrvatske muške mode.