Spektakularan JPG i mističan Maison Martin Margiela za kraj Pariza

| Fashion |

Jean Paul Gaultier Fall 2012 Couture

Zadnje dvije revije koje Vam donosimo sa Pariškog haute couture tjedna su one modnog genijalca Jean Paul Gaultiera i misterioznog Maison Martina Margiele.

Gaultier se za ovu kolekciju inspirirao Pete Dohertyjem čija je glazba svirala u pozadini. Dizajner je pjevača upoznao dok je bio u žiriju filmskog festivala u Cannesu i toliko ga se dojmio da mu je odlučio posvetiti ovu kolekciju. Kolekcija je kao i uvijek sve samo ne obična, a prava inspiracija kolekcije je romanopisac George Sand koji je tijekom svog života dizao buru u Pariškoj javnosti svojim za to vrijeme razuzdanim ponašanjem. Njega u današnje vrijeme oslikava moderni Sand, Pete Doherty. Erin O'Connor otvorila je reviju kao Sand, sa šeširom, u fraku i kišobranom u ruci što nas je podsjetilo na neka stara modna vremena. Nije tajna kako je Gaultier bio ozbiljan pretendant na mjesto glavnog dizajnera Diora kada je ipak na to mjesto sjeo ekstravantni Galliano stoga Gaultierova genijalnost nije upitna.No, svejedno se čini kako je ovom revijom išao dokazati kako posjeduje onaj romantičan, polimorfni modni senzibilitet.

Frak je definitivno nit vodilja ove kolekcija koja se prožimala kroz svaki komad kolekcije sve do finalne vjenčanice.Osim crne, vidjeli smo i narančastu, ljubičastu, bež, zlatnu, pastelno rozu i plavu. U kolekciju je ubačeno i nekoliko muških komada, te nekoliko komada koji bi izvrsno funkcionirali na sceni, recimo za Maddonu. Inače, kolekcija je bila vrlo zanimljiva jer kao da predstavlja nekadašnji Pariz u malome te kombinaciju kabarea i cirkuskih kostima. Svakako najbolji trenutak revije je proziran kombinezon sa plavim kristalima i perlicama koja djeluju poput tetovaže. JPG-ovu reviju nosio je i Andrej Pejić, njegova muza i to u ulozi žene.

S druge strane, revija Maison Martin Margiele bila je čista suprotnost Gaultierovoj iako nam se čini kako bi se ovosezonski haute couture tjedan mogao staviti pod zajednički nazivnik: živio vintage i neka stara vremena. Chanel je odao počast Coco, dizajneri Valentina i Raf Simons za Dior proučili su arhivu svojih kompanija, Versace se vratio na mjesto je stao Gianni, JPG se inspirirao prošlošću, a Margiela je izbacio kolekciju koja kao da je prerađena vintage odjeća. Čini se kako je prošlost nova budućnost.

Pamučna jakna bez rukava koja je otvorila reviju napravljena je po uzoru na Margielin frak, a antička svilena haljina svila sa motivom pretvorena je u dugu jaknu. Bolero i prsluk napravljeni od starih baseball rukavica te kaput napravljen od plastičnog jedra dodatno su naglasi to stvarnje novog od starog. Naglasak cijele kolekcije je bio na gornji dio tjela, dok su dolje uglavnom prevladavale ravne hlače od fine francuske čipke, dok su modeli na glavama imali maske prekrivene kristalima. Margiela je oduvijek bio kralj avangarde te je ova revija bila ipak malo drugačija od svih viđenih ovaj tjedan što je uvijek dobro došlo.

Zanimljivo je da je ovu reviju posjetio Raf Simons, poznat kao prijatelj najmisterioznijeg dizajnera u modnom svijetu, samog Margiele te je potaknuo šuškanje kako se utemeljitelj ove kompanije vratio na njeno čelo, a kolekcija koja je zapravo ručno prerađena vintage odjeća ta šaputanja je samo pojačala jer je to oduvijek bio njegov zaštitni znak. Iako je to malo vjerojatno, bilo bi svakako zanimljivo.