Savjeti za održavanje nakita

| Fashion |

Instagram/@chyism

Kada ulažete u skup nakit i satove, uvijek morate uzeti u obzir što se događa iza kulisa. 

Nošenje zgodnog sata na prvom mjestu ili blistava ogrlica može donijeti nalet glamura i završni dodir besprijekorno spojene odjeće. 

No, fini nakit zahtijeva održavanje, baš kao i vaš automobil, kako ne bi zahrđao. Ako skladištite svoj nakit ispravno, možete mu znatno produljiti život, a pritom se misli i na nakit i na dragocjene dragulje.

Svoje dragocjeno blago trebali biste održavati kako bi ono izgledalo sjajno kao i kad ste ga prvi put nabavili.

U nastavku pročitajte kako ispravno skladištiti nakit.

Očistite i osušite

Kada je u pitanju nakit, vlaga je vaš krajnji neprijatelj. Držite svoj nakit daleko od parfema i imajte na umu da je srebro posebno osjetljivo na vlagu te da se posebno lako prlja.

Uvijek čuvajte nakit na hladnom i suhom mjestu jer prekomjerna izloženost velikim vrućinama može oštetiti vaš nakit i dovesti do promjene boje. 

Iako je dobra ideja da svoj nakit profesionalno čistite svake 1-2 godine, dobre navike čišćenja možete samostalno vježbati te uključuju jednostavno brisanje nakon svakog nošenja.

Za složenije samočišćenje, možete namakati nakit u deterdžentima na bazi amonijaka i vode svaki tjedan. Postupak namakanja preko noći trebao bi se završiti laganim čišćenjem četkicom za zube ili bilo kojom četkom s mekim čekinjama. 

Izbjegavajte snažna rješenja za čišćenje po svaku cijenu, pritom se mIsli na izbjeljivače i deterdžente na bazi kiselina. 

Dok profesionalni čistači nakita koriste posebna sredstva za čišćenje, postoje brojni kućni predmeti koje možete koristiti, kao što je limunov sok za srebro, blagi sapun za pranje posuđa za zlato i srebro te kap maslinovog ulja na suhoj, mekoj krpi za bisere.

Kategorizirajte

Osim praktičnosti koja dolazi uz dobru organizaciju, držanje različitih vrsta nakita odvojeno, odvojit će vas od užasa zapetljanih komada.

Ogrlice od perlica treba ravno položiti, a ne vješati ih kako to mnogi vole raditi, ali budite oprezni jer teže perle mogu dovesti do lomova, posebno biseri, koji su često nanizani na mekane, svilene niti, pa ih uvijek bolje položiti u futroli s raskošnom mekanom unutrašnjosti.

Dragocjeni metali

Za razliku od dijamanata, metali su mnogo mekši i mogu biti posebno osjetljivi na ogrebotine i udubljenja. 

Zlato, srebro, platina i ostali metali moraju se uvijek odvajati jedan od drugog, kako se mekši metali ne bi oštetili pri slučajnom kontaktu. 

Držite slične metale zajedno. 

Naime, srebro treba skladištiti s trakama protiv mrlja jer će to umanjiti proces mrvljenja neutralizacijom sumpornih plinova, zadržavajući sjaj.

Dijamanti

Dijamanti su najteži poznati mineral na zemlji i doista lako mogu izgrebati jedan drugog. 

Osim ulaganja u tvrde kutije obložene tkaninom ili jastučićima, s pojedinačnim odjeljcima za lako kategoriziranje, dijamante ne bi trebali doći u međusobni kontakt kako bi se umanjila opasnost od ogrebotina.

Iako dijamanti dobro odbijaju vodu, ulje i masnoća se vrlo lako lijepe pa se treba držati podalje od napornih zadataka, uključujući vježbanje ili čišćenje dok nosite nakit, kako slučajno ne biste pokucali dijamante .