Robna kuća Barneys proglasila je bankrot

| Fashion |

 

Instagram/@bof

Ikonična robna kuća Barneys trebala bi se zatvoriti nakon podnošenja zahtjeva za bankrot.

Njujorška robna kuća osjetila je posljedice povećanja najamnina i manjeg broja posjetitelja svojih luksuznih modnih butika.


Business of Fashion navodi da je lanac pokušao izbjeći bankrot pronalaskom kupca ili partnera, ali nije uspjeo.


George Angelich, iz odvjetničke tvrtke Arent Fox, objasnio je da postaje vrlo izazovno održavati profitabilnost u vremenu kada se najamnine prostora povećavaju,a potrošači više vole kupovati putem interneta nego u fizičkim trgovinama.

Zatvaranje ove robne kuće označava svojevrsnu promjenu vremena za high-street brendove. Naime, svaka dvanaesta trgovina se zatvara zbog nemogućnosti pokrivanja vlastitih troškova jer ljudi, jednostavno, više ne idu u kupnju, već sve obavljaju iz ugodnosti vlastitog doma. 

Barneys je postao ikona visoke mode za muškarce i žene 1970-ih, nakon što je prvobitno osnovan kao prodavaonica za muške odjeće 1923. Prodavnica na Manhattanu već je bankrotirala 1996. nakon odvajanja od japanskog partnerom.


Od 2019. godine Barneys je u vlasništvu investitora Richarda Perryja i upravlja trgovinama u New Yorku na aveniji Madison i u Chelseaju. Ostale lokacije trgovina uključuju Beverly Hills, Chicago, Seattle, Boston, San Francisco i Las Vegas.

Barneys je prvobitno planirao smanjiti prodavaonicu na aveniji Madison kako bi smanjio godišnju rentu koja se u posljednjoj godini udvostručila, ali spasa ovom ikoničnom dućanu ipak nije bilo pa su proglasili bankrot.