Redizajn Milano Fashion Weeka?

| Fashion |

talijanska modna kuća Miu Miu na pariz fashion weeku prikazala je trendove za  A/ 2013/2014  Pariz
Miu Miu na Pariz Fashion Weeku

Zadnjih nekoliko godina svjetska modna meka, centar svjetske mode Milano gubi modnu bitku protiv Pariza, NY-a, čak i Londona. Kada je prije nekoliko godina Anna Wintour prigovorila kako joj je Milanski tjedan mode predug i između redaka – predosadan na noge su se digli velikani poput Armanija i Cavallija koji su zaprijetili povlačenjem svojih oglasa iz svih Conde Nast izdanja. Bura se privremeno stišala, Wintour je ipak redovito posjećivala Milano sve dok nije došlo do preklapanja u datumima velike četvorke (Pariz, Milano, London, NY) te do sve bogatijih rasporeda revija u Parizu i Londonu pa je imala ispriku koji dan skratiti svoj boravak u Milanu.

Osim ovih ratova tržišta i određenih modnih struja i klanova te krize i recesije koja je evidentno bacila Italiju na koljena, neke talijanske modne kuće dobile su želju za promjenom i poželjele su prikazivati svoje kolekcije u Parizu što bi im sigurno dosta značilo za njihov imdž. No ogromno lobiranje i pritisci takve su transfere privremeno stopirali. Svejedno, sve su glasnija bila šaputanja kako se čelnici poznatih talijanskih brandova osjećaju pod velikim pritiskom i da moraju prikazivati u Milanu kako bi pokušali revitalizirati Milano Fashion Week što je prošli tjedan i potvrđeno.

Na sva ta šaputanja i najavu redizajna Milano Fashion Weeka, nedavno su se nadovezali iz Miu Miu-a, jedne od talijanskih modnih kuća koja prikazuje u Parizu i izjavili kako se u bliskoj budućnosti sigurno neće vratiti na Milanski Tjedan mode. Miu Miu u Parizu prikazuje od 2006. godine i Miuccia Prada, glavna kreativna direktorica i dizajnerica kuće namjerava da tako i ostane.

Iako njihova sestrinska marka, Prada, gdje Miuccia ima istu funkciju, prikazuje u talijanskom modnom središtu, Miu Miu je zadovoljan s Parizom i to ne kako bi netko pomislio, zbog renomea, imidža ili nekih modnih previranja već kako izjavljuje predsjednik uprave Prada grupacije, Patrizio Bertelli, jedino i isključivo zbog vremena.

"Miuccia je u studiju dan i noć, ona je ta koja osmišljava cijelu reviju i prati sve njene aspekte, stoga je fizički nemoguće osmisliti dvije revije u razmaku od nekoliko dana, da u Milanu postoji Fashion Week i tjedan dana kasnije, išla bi tamo." Sama Miuccia potvrđuje ove navode „To je način na koji mi radimo, jednostavno je fizički nemoguće. Nitko to ne radi na taj način.“

Goran Lelas, Suzy Josipović Redžepagić s Mariom Bosellijem čelnikom talijanske modne komore  u Milanu
Goran Lelas, Suzy Josipović Redžepagić i Mario Boselli

Inače, prije desetak dana modni svijet je obišla vijest kako su Talijanska modna komora na čelu s Mariom Bosellijem koji je za predsjednika ove kultne institucije izabran po peti put i Talijansko modno vijeće koji organiziraju sam Fashion Week okupili zvučna modna imena u kampanji kako bi oživjeli duh Milano Fashion Weeka, a koja osim Bertellija uključuju čelnika Tod'sa, Diega Della Vallea, Angelu Missoni, čelnika Valentina, Stefana Sassia, čelnika Guccija, Patrizia di Marca, dizajnericu Silviju Venturini Fendi i druge. Cilj je napraviti određeni makeover ovog velikog događanja i pomoći mu kroz modni utjecaj te financijske injekcije.

S obzirom da Valentino nastupa na Parizu, ostaje nam vidjeti očekuju li nas u sklopu revitlizacije Milano Fashion Weeka još neki veliki transferi.