Poput ljetnog lahora

| Fashion |

Predstavljamo vam kolekciju odjeće TARIN’S PALM- Eden wear Tarin Meneghello

Nova jednostavnost  - najnoviji je ljetni trend u modi mladih samouvjerenih žena. Odjeća ugodna za nošenje, jednostavnih  vrsnih krojeva, a lepršava, decentne skale boja ali posebno individualno  kreiranih,  prirodnih a podatnih  tkanina, i to  unikatno tkanih i ukrašenih  po  drevnoj hiljadu godina staroj tradiciji zanata bojenja i ukrašivanja tkanina u Indiji. Iza proizvodnje te odjeće ne stoji percepcija mračnih tvornica u kojima danonočno se iskorištava gotovo besplatni rad, već poletni rad ujedinjenih žena svih generacija  koje nastoje uspješno podići prosperitet svog kraja nudeći bogatstvo i raznovrsnost tradicije. Kolekcija lake, prozračne, a unikatne  odjeće koja djeluje poput sna, Osjećaj ljeta, sjaj sunčanih zraka, miris otoka i mora. još sneno  jutro s osvježujućim daškom   maestrala osebujnost i individualnost,  To je željeni i neophodni izlazak iz globalne uniformiranosti masovnih proizvodjačkih korporacija. Tu je svaki komadić posebno izmišljen, tkan, posebno šivan i ukrašen.

Poznata hrvatska fotograkfinja Mare Milin odradila je još jednu kampanju - ništa neobično, pomislili smo svi odmah. Jedino što je ovo snimanje odrađeno u suradnji sa samom suštinom prirode, daleko na malom otočiću, na zabačenom hvarskom škoju, ali raskošnom mediteranskom krajoliku rascvjetale lavande i smilja, prožetom upravo drogirajućim mirisom  mimoza i reskim stoljetnih borova, uz koje se miješaju tajanstveni  neodredjeni mirisi egzotičnog raslinja kojem ne poznajemo ni ime niti porijeklo. Tako su morska sol u suradnji sa čarobnicom suptilnog make up-a Simonom Antonović i prirodni palmižanski vjetar kao jedino frizersko sredstvo činili okosnicu ovog svečanog čina. Sunce je bilo glavni medijator kretanja, a Tarin Meneghello iz čije glave dolaze ove neodoljive kreacije, set dizajner. Predivna Ana nije bila klasični model, već više pronađeno arhetipsko vilinsko biće koje prebiva skriveno među kaktusima još očuvanog  palmižanskog raja.

Sve ovo što pišem, gotovo je opipljivo prilikom prvog pogleda na fotografije. Riječ je naravno o prirodnim tkaninama koje su svojim podrijetlom dostojne osjetljivosti ljudskog tijela vlažnoj i blagoj ljepoti ljudske kože. Riječ je o osebujnim kreacijama, jednostavnim a posebnim. Ova priča ima sasvim neobičnu karmu, a na trenutke nalikuje zavodljivoj fatamorgani… jer ne dolazi iz uma, već iz osjetilne riznice.  To je neodoljivi spoj raskošnog mediterana i egzotičnosti indijske drevne kulture.

MJESTO RADNJE

O obitelji Meneghello i njihovom rajskom posjedu pisao je doista čitav svijet tako da Palmižanu s punim uvjerenjem možemo nazvati istinskim suvremenim božanskim odredištem. Posjed Meneghello je botanički vrt, od Hvara udaljen četvrt sata vožnje brodom. U njemu rastu stotine vrsta biljaka koje su vlasnici godinama donosili s raznih strana svijeta nastojeći  svojim gostima umornim od stresa civilizacijskih metropola stvoriti utočišće, ljepotu za odmor i liječenje, oporavak i duha i duše i tijela. Na otok doseljena Zagrepčanka, nekoć novinarka, Dagmar Meneghello čuvajući i obnavljajući obiteljsku baštinu, tradiciju turizma i ugostiteljstva naslijeđeni prirodni i kulturni ambijent,  prožela je  stvaralačkim sudjelovanjem: ona je postala  iskonska pokretačica jednog zasebnog svijeta i jedne jedinstvene, sasvim autentične percepcije života. Prema riječima uglednog povjesničara umjetnosti, Tonka Maroevića, svoj odlazak iz gradske sredine Zagreba nadoknadila je intenzivnim druženjem s umjetninama, a potom i sustavnim pozivanjem samih umjetnika, koji su u povlaštenom okružju mora i sunca, svjetlosti i zraka, neposredno reagirali vitalnom energijom. Dagmar Meneghello s pokojnim suprugom Totom, ovu je životnu filozofiju duboko usadila u svoje nasljednike, sina Djenka i kćeri Rominu i Tarin.

GLAVNA PROTAGONISTICA

Odrastanje u divljini, netaknutoj prirodi i neizbježnom suštinskom doticaju sa samom sobom, daleko od iskustva grada i civilizacije, osamljeno, bez djece , vrtića i vreve i bila gradske sredine, a opet u okružju prepunom knjiga  i slika, gdje se uz zvukove valova i vjetra miješao Bach i Mahler, moralo je rezultirati  neizbježnom suštinskom doticaju sa samom stvaralaštva i raznih oblika kreacije.

Djetinjstvo je provela među kaktusima i egzotičnim biljkama arboretuma Palmižane, gdje joj je otac nastavio obiteljsku tradiciju iz  18. stoljeća, sadnju raskošnog botaničkog vrta i nastavak turističke tradicije  od 1906., a  majka Dagmar, njen mentor, dovodi na otok pola stoljeća umjetnike, kojima to postaje obljubljeno sastajalište i utočišće slobodnog djelovanja. Tarin osnovnu školu polazi u Zagrebu, klasičnu gimnaziju u Njemačkoj, a fakultetsku izobrazbu završava na prestižnom univerzitetu Gregoriana u Rimu. Svoj život gradi izmedju pitoresnih krajolika Lago di Maggiore i raskošnog Mediterana. Prostor posjeda Palmižana tokom generacija pretvoren je u mjesto doživljaja i događaja. Dagmar stvara poznati svjetski brend hrvatskog kulturnog turizma, koji stalno nailazi na nove izazove i projekte već u rukama njene djece. Tradicija se širi i postaje sve bogatija i uzbudljivija, a kolekcija odjeće Tarin’s Palm – Eden wear koju vam predstavljamo, samo je jedan logičan slijed pulsirajućih izazova ove mlade žene.

"Prilikom posjeta prijateljima u  gradu Auroville u Indji, od prvog sam časka osjetila isti duh i ozračje svog djetinjstva provedenog na Palmižani. Ne znam je li to zbog nevjerojatne snage prirode ili zbog ljudi koje sam srela ili zbog brojnih raznolikih i zanimljivih projekata koje sam ondje otkrila, no činilo mi se da je to smjesta postalo djelić mene: prošlost i budućnost splele su se u jednome trenutku, gotovo kao da je vrijeme iščezlo. Jednaka ljubav prema prirodi, jednaka ljubav prema umjetnosti, te golema posvećenost i velike žrtve kako bismo donijeli promjene: to su ideali za koje se moja obitelj bori već više od dva stoljeća...Nakon što sam upoznala nevjerojatno karizmatične stanovnice Aurovillea, te saznala za njihov projekt u sklopu Auroville Foundationa, odmah sam osjetila potrebu da podržim taj duh i uključim se u projekt. Rezultat je kolekcija lake, prozračne, unikatne otočne odjeće koja djeluje poput sna. Ludi spoj mediteranskog šika i orijentalno – indijskih ručnih radova." – inspirativno nam prepričava Tarin.

INSPIRACIJA PRONAĐENA U INDIJI"Ove nevjerojatne žene iz Aurovilla već više od 30 godina vode dinamičnu jedinicu koja radi na očuvanju indijske tradicije ručnih radova putem lokalne samoodrživosti i pravedne trgovine. Ova kreativna kapsula je u potpunosti zanatski rad umjetnika, napravljena uz pomoć drevnih tehnika bojanja tkanine i ručnog tiska. Odabrala sam samo tkanine koje su ručno obojene, pomoću rukom izrezbarenih drvenih i metalnih blokova. Kako bi obojio tri metra materijala, tiskara ručno radi otisak na tkanini 700 do 1000 puta s različitim blokovima, ovisno o brojnosti boja i dizajna. Mogu se pritom javiti manje nepravilnosti i one su dio ljepote i šarma ove ručno bojene tkanine. 

Ovo zasigurno nije klasična modna priča. Ovo je čudesni spoj tradicije, drevnih znanja, sličnih filozofija življenja, povratka prirodnosti kroz kolekciju odjeće nastalu pod snažnim utjecajem indijske tradicije. Došavši tamo i osjetivši miris individualnosti s kojim sam beskompromisno odrastala, moja inspiracija naprosto je donijela na svijet ovu kolekciju. – opušteno nam objašnjava Tarin.

Kolekciju od sljedećeg tjedna možete kupiti u živopisnom pop up dućanu na Palmižani, u planu je i prodaja putem web shopa, a sve informacije možete dobiti direktno od same idejne začetnice ove neobične priče  Tarin Meneghello.

Tekst: Zrinka Samija
Fotograf: MARE MILIN

Making of i behind the scenes: MILAN KRKAČ
MAKE UP: SIMONA ANTONOVIĆ
STYLIST: DONATELLA MEZZETTI
MODEL: ANA NIKSIC, RELATUM MODELS