New York Fashion Week street style, prevara ili stvarnost?

| Fashion |

Jučer je završio New York Fashion Week no slike s njega kolati će još mjesecima. Street style fotografije postale su popularnije i traženije od onih s piste jer se čitatelji poistovjećuju s posjetiteljima koji nisu celebrity osobe, već obični ljudi koji svoju odjeću kupuju na buvljaku, dizajniraju, preuređuju i kombiniraju sa skupljim komadima za koje štede mjesecima. No istina je nešto drugačija, zapravo mnogo drugačija. Ne dajte da vas street style fotografije zavaraju jer na Fashion Weekovima nisu svi dobro i kreativno odjeveni, a i oni koji jesu su najvjerojatnije samo hodajući oglas.

Jučer se u NY Timesu pojavila vijest o kojoj se u modnim krugovima dugo šuška, svi znaju da je istinita, ali do sada nitko nije potezao tu temu. Prema NY, djevojke koje su uslikane kao street style služe modnim kućama više i bolje nego billboardi te je street style samo još jedna nova vrsta product placementa.

Čitatelji vole street style jer ga smatraju glasom naroda, očišćenim od ikakvog oglašavanja i guranja proizvoda, no došlo je vrijeme kada čistoća u businessu više ne postoji. Dizajnerima je street style jedan od najjeftinijih načina oglašavanja.

Sve ide otprilike ovako, modne kuće posude ili poklone, ovisno o njihovoj jačini u modnom svijetu, neke komade odjeće i modnih dodataka raznim bloggerima, urednicima i liderima mišljenja. Kada ta osoba bude uslikana, dizajneri pokupe besplatan PR i prepoznavanje njihove marke među modnim stručnjacima i onima koji slijepo prate trendove. Naravno, većina jačih street style i bloger zvijezdi svoj utjecaj i naplaćuje, plaća im se kreće od 2.000-10.000$, a najčešće se ipak radi o poklon bonu od 1000-2000$ i plaćanju njihovih dnevnih troškova.

Svakako je znakovito što većina uslikanih street style osoba uopće nisu nepoznati i obični ljudi, već blogeri, modeli, urednici i novinari nepoznati široj javnosti. Zanimljivo je što su neke osobe popularnost stekle upravo svojim pojavljivanjima na street style fotografijama poput sada već poznate dizajnerice, fotografkinje i modne ikone Ulyane Sergeenko (Uljane Sergejenko). No nekima, poput nje, čiji je muž jedan od bogatijih Rusa, vrlo je lako i kupiti sve što ima na sebi, tako da je malo vjerojatno da i ona uzima novce za pojavljivanja u odjeći raznih dizajnera i modnih kuća, no pokloni su uvijek dobrodošli, zar ne?

Na vama ostaje da procijenite je li street style lažiran ili ne, no zašto ne bi u njemu uživali u svakom slučaju.

Fotografije street style s prva tri dana ste imali priliku vidjeti ovdje, a sada vam donosimo fotografije s ostatka prvog Fashion Weeka u nizu velikih.