Nastavak Cro a Portera u znaku kiča i Jelene Rozge

| Fashion |

Hippy Garden

Nakon što smo prije dva tjedna imali prilike zajedno s malim brojem ljubitelja istoga uživati u avangardnom izdanju Cro A Portera, došlo je vrijeme na komercijalnije dizajnere. Drugi dio CAP-a koji je sinoć otvorio svoja vrata održava se u nimalo ekskluzivnom ni glamuroznom zaprešićkom shopping centru. Koliko Hrvati slijepo vole modu govori činjenica da je prva večer Cro-a-Portera bila vrlo dobro posjećena i popunjena (za razliku od avangardnog izdanja) unatoč činjenici da vam iz Zagreba treba lunch paket kako bi vidjeli „najnovije trendove“ koje nam nude hrvatski dizajneri.

Hippy Garden
Hippy Garden

HIPPY GARDEN

Prva na redu bila je Đurđica Vorkapić sa svojom modnom kućom Hippy Garden koja se nakon eksperimentiranja s nijansama bež boje vratila svojim počecima, tj. crnoj. Spoj mistike, ljubavi i vjere- upravo tako je svoju kolekciju opisala sama dizajnerica koja je najavnu kampanju kolekcije smišljala uz pomoć fotografa Šime Eškinje. Veliku pohvalu dajemo za styling kao i za dosljednost kroz čitavu kolekciju. Međutim, moramo primijetiti kako su neki od krojeva koje je Vorkapić prezentirala na mršavim manekenkama imali manjkavosti pa je i golim okom vidljivo da će kolekcija teško funkcionirati na ''normalnim'' ženama. Upotreba trendi brokata i zanimljivih dodataka odaju da je dizajnerica svjesna svjetskih trendova, ali moramo primijetiti da ih ne slijedi slijepo nego sasvim onoliko koliko treba, što se vrlo dobro vidjelo na mračnim, ali seksipilnim haljinama koje su bile izrađene od različitih materijala (ne uvijek najsretnijih). Kolekciji dajemo prolaznu ocjenu, ali priznajemo da smo očekivali više.

Sonja Lamut
Sonja Lamut

SONJA LAMUT

Sonja Lamut pokazala nam je pravu zimsku kolekciju koja bi možda osvojila i epitet „najbolje s prve večeri“ da nije koristila debele, u nekim trenutcima pomalo nezgrapne i rekli bi „nesretne“ materijale, no to je nažalost kako se čini trenutna realnost domaćeg dizajna. Inspiracija 80-im godinama prošlog stoljeća došla je u obliku velikih, bogatih mašni, a tamnoplavi kaput predimenzioniranih ramena koji je odisao nekim drugim vremenima pokazao se kao vrlo dobar i poželjan komad. Moramo primijetiti da je dizajnerica na par komada upotrebljavala 3D detalje koji su neodoljivo podsjećali na Pradu, ali kad se nekime inspirira neka se barem inspirira najboljima. Sigurni smo kako će strukirane večernje haljine od jako dobrih materijala naći na listi želja mnogih hrvatskih fashionistica.

Jet Lag
Jet Lag

JET LAG

Najbolju kolekciju prve večeri imale su Jasmina Arnautović i Maja Virgej Novak koje stoje iza brenda Jet-Lag. Najbolji dio kolekcije bile su jakne i kaputi, u odličnim nijansama i s veoma modernim krojevima koje zahvaljujući njima više ne moramo gledati samo na stranim pistama. Predimenzionirani pastelno rozi kaputić naznačio je odmak ovog branda od avangarde kojoj su možda dizajnerice naginjale u prošloj kolekciji, te otvorio vrata prema boljem komercijalnom uspjehu. Cocktail- haljine bile su novost u ovoj kolekciji, većinom uske, krojene do koljena, sa zanimljivim poigravanjem s drugim također ne baš najkvalitetnijim i najboljim materijalima, savršeno su se uklopile u viziju urbane žene koju dizajnerice dosljedno slijede. Dizajnerice su pokazale i par muških modela i pokazale da odlično plivaju u ''muškim'' vodama.

Elfs
Elfs

ELFS

I za kraj smo dobili predstavu u režiji dizajnera modnog branda Elfs. Iako su Elfsići vrlo drag i simpatičan te veseo dvojac, kolekcija naziva ''From Russia with Love'' na trenutke je bila u najblažu ruku negledljiva jer toliku dozu kiča i trasha možete, odnosno mogli ste vidjeti jedino na revijama Betsey Johnson. Nažalost nismo shvatili povezanost Rusije i kolekcije prepune kratkih, uskih, šljokičastih haljina koje zaista ne pristaju nijednoj prilici za koje bi ih odrasla žena mogla, odnosno smjela odjenuti. Iako su nekada ruske žene bile poznate po blještavilu i neukusu, barem posljednjih par godina Dasha Zhukova, Elena Perminova i slične dokazuju da Ruskinje itekako imaju stila (ili novca za dobre stiliste) i kreacije koje su nam predstavili Elfsi ne bi odjenule ni pod razno. Uostalom, nama se činilo kako su ženski modeli jučer više izgledali kao bugarske konobarice nego Ruskinje. Naime, ne znamo kako bi drukčije okarakterizirali bijele, ekstra dugačke nokte i pamučne haljine s plavim leopard uzorkom u kombinaciji s prozirnim materijalima. Jedina ruska stvar na pisti jučer bila je glazba, koju je za kraj u uskoj također šljokičastoj kreaciji interpretirala njihova muza Jelena Rozga. Muške kreacije, ako trenirke uopće možemo nazvati kreacijama nije potrebno previše komentirati. Međutim, sigurni smo kako je komercijalni uspjeh ove modne marke zagarantiran jer Zagreb i Hrvatska puni su djevojčica koje će ove haljine nositi na maturalnim zabavama i u ludim provodima na mjestima s upitnom kvalitetom glazbe.