Najutjecajnija nagrada za dizajn u rukama domaćeg brenda

| Fashion |

Qwerty Elemental kolekcija torbi domaćeg brenda Laboratorio Donà osvojila je prestižnu Platinum Design Award na A’Design Award & Competition u kategoriji modnih dodataka. Torbe iz te kolekcije namijenjene su suvremenoj ženi koja je samosvjesna i usudi se biti svoja. Torbe se mogu koristiti za poslovne prilike, u svakodnevnoj dinamici, ali i za večernje izlaske uz svečaniji «outfit». Ovo priznanje od velikog je značaja za ovaj hrvatski brend i samu dizajnericu jer ocjenjivački žiri, sastavljen od eksperata iz područja dizajna iz više od 100 zemalja, temeljito i vrlo istraživački  propituje sve informacije o  proizvodu i proizvodnom procesu do najsitnijih detalja.

Kao što razvoj pisaćih strojeva pokazuje transformaciju od kompleksne vizualne forme do jednostavnog pročišćenog oblika, tako i ova kolekcija donosi kompozicijski pojednostavljenu, strogu i simetričnu formu. Konstruktivni metalni dijelovi na torbama izrađeni su prema dizajnu-nacrtima, u raznim obrtničkim radionicama i daju torbama arhitektonski izgled. Dvije tipke na prednjoj strani torbe, prepoznatljiv su znak ove kolekcije. Tipkice izrađuje sama dizajnerica koja ima vlastitu proizvodnju tipki od 2013g.

Nagrađivane Qwerty Elemental torbe izrađuju se u proizvodnom pogonu domaće tvornice Galko koja je opremljena suvremenim strojevima za izradu kožne galanterije i vrši usluge krojenja i šivanja na visoko kvalitetnoj razini.

Kolekcija Qwerty Elemental predstavljena je ove godine u Italiji u Museum of Outstanding Design u Comou te dva puta u Kini, na Hebei International Industrial Design Week i Xi An Design Complex Exhibition. Brend Laboratorio Donà je velike uspjehe doživjela i s kolekcijama Donà Couture i Qwerty Unique.

Donà Couture je esencija brenda, autobiografska priča koja objedinjuje kreatoričine dvije ljubavi: Veneciju i mehaničke pisaće strojeve. Odrastanje u prisutnosti  venecijanskih “lavorazioni artigianali” oblikovalo je njezin rukopis i vrijednosti koje brend komunicira, a koje upravo u ovoj kolekciji najviše dolaze do izražaja.

Qwerty Unique je ekskluzivna kolekcija unikatnih torbi koja posjeduju skulpturalnu i narativnu kvalitetu.Kolekcija je inspirirana kompleksnom formom najranijih primjeraka mehaničkih pisaćih strojeva.Torbe su dobile nazive po imenima ženskih spisateljica: Virginia Woolf, Oriana Fallaci, Maya Angelou, Marguerite Duras. Ove godine je prestavljena na  Zagreb Design Week-u i osvojila nagradu u modnoj kategoriji.

Qwerty Unique

Inače, modna dizajnerica Patrizia Donà ujedno je i vizualna umjetnica i to talijansko-hrvatskog porijekla. Rođena je u Zagrebu gdje je diplomirala na Filozofskom fakultetu, smjer Povijest umjetnosti i Etnologija. Po završetku studija odlazi u Rotterdam gdje upisuje studij Modnog dizajna na Willem de Kooning Academie. Diplomirala je Cum Laude, 2006. Nakon studija radi kod belgijskih dizajnera A.F. Vandevorst u Antwerpenu te kod istih radi kao stilist na njihovim revijama u Parizu. Godine 2012 pokreće vlastiti dizajnerski brend Laboratorio Donà.

Qwerty Unique

Dobitnica je pet nagrada za svoje kolekcije torbi. Ove godine njena kolekcija “Qwerty Elemental”osvojila je prestižnu nagradu Platinum A’Design Award 2020,  dok je kolekcija unikatnih torbi “Qwerty Unique” nagrađena na Zagreb Design Weeku.