Kako vratiti stari sjaj tenisicama?

| Fashion |

Instagram/@jasonmarkk

Bez obzira na to koliko pazite na svoje tenisice i postupate li prema njima s najvišom razinom opreza, s vremenom, one će se zaprljati.

U svijetu se otvara sve više profesionalnih shoopova gdje možete odnijeti svoje tenisice kako biste ih oprali i vratili im stari sjaj.

No, kod nas takav način čišćenja tenisica nije raširen i često se sami bacamo na posao pranja naše obuće. Ponekad se dešava da ih samo ubacimo u perilicu rublja te one puste boju ili, još gore, dođe do pucanja kože ili odvajanja materijala.

Zato, u nastavku možete pročitati kako, na ispravan način, oprati tenisice bez neželjenih posljedica. 

Počnite s četkom

Uvijek započnite mekom četkom preko cijelog gornjeg i srednjeg dijela cipela. Ovaj korak djeluje tako da uklanja gornji sloj prljavštine i prašine koji bi inače ušao dublje u materijal i tako otežao kasnije čišćenje. Uvijek pazite da koristite ispravnu četkicu za određenu vrstu materijala.

Namakanje

Trebali biste uložiti  u ručnik od mikrovlakana jer to je opcija dizajnirana za lako rješavanje tvrdokornih mrlja  s nekoliko kapi otopine za pranje i malo pritiska. Namačite svoje tenisice do trenutka kada više ne vidite prljavštine.

Ne dopustite da se prljavština nagomila

Djelujte brzo. Čišćenje tenisica nakon svakog nošenja je mudar potez, ali, u potpunosti, nerealan.  Prljavština i prašina koja se s vremenom nakuplja stvara slojeve nečistoća koje je onda sve teže očistiti, a zapravo mogu i skratiti život kožnih tenisica.

Spremajte ih u kutije

Spremanje tenisica također može imati veliki utjecaj na njihov životni vijek. Prije nego ih spakirate, uvijek provjerite jesu li suhe, čiste i zavezanih vezica. Oni koji se žele dodatno pobrinuti za svoje tenisice, u kutiju mogu dodati osvježivače u svaku cipelu i omotati ih u papir.

Vezice

Pranjem tenisicama možete vratiti staru slavu, ali ono što će im u potpunosti vratiti sjaj su vezice. Prljavština se najdublje ukorjenjuje u vezicama zato nemojte trošiti vrijeme pokušavajući ih oprati jer nećete uspjeti. Vezice nisu skupe pa zato radije kupite nove.