Kako je prošla prva večer Schwarzkopf Cro A Porter-a?

| Fashion |

Završila prva večer Cro A Portera
Završila prva večer Cro A Portera

Sinoć je u vrhunskom prostoru Hauba@Lauba započelo 26. izdanje Schwarzkopf Cro A Portera koje je ponovo produkcijski i dizajnerski oduševilo sve modne zaljubljenike. Pista prve večeri Schwarzkopf Cro A Porter-a bila je rezervirana za Nebo, Anthony Avangarda, Vedranu Mastelu, Katarinu Džale, Manuelu Lovrenčić, Lukabu by Marina Jerant te debitanticu sezone Loré.

Pored prekrasnih modela i modnih rješenja, publika je inspiraciju mogla naći i u porukama Jane „Vode s porukom“ koja je neizostavni sudionik modnih događanja. Kako je voda našem organizmu potrebna svaki dan, tako je i našem umu potrebna motivacija i inspiracija, a upravo su  poruke na Jani upotpunile ovo događanje puno inspiracije.

Nebo
Nebo

26. sezonu otvorilo je Nebo s kolekcijom za jesen/zimu 2016-2017. I u ovoj kolekciji Nebo stavlja ženu i njenu siluetu u prvi plan. Silueta naglašenog struka i širokih suknji inspirirana je prošlošću, ali su kao kontrast tome materijali suvremeni, s posebno izraženim teksturama. Boje su prigušene, pomalo mračne i zimske, nezaobilazna su crna, siva i boja vina. Kao dio haljine izražen je cvijet koji se stapa s ljepotom siluete i daje joj notu romantike.

Anthony Avangard
Anthony Avangard

Mladi Anthony Avangard predstavio je mušku kolekciju naziva "OXYGEN" koja obiluje koloritom i grafičkim motivima, a s naglaskom na sofisticiranost i sport. Kolekcija je to inspirirana autobiografijom, slobodom, degradacijom, buntom, navijačima iz predgrađa, a također se njome promiče i pojam emocionalne inteligencije (EQ) s naglaskom na šarm, humor i ironiju. Neki od materijala koji su korišteni su felpa, pamučne mreže, popelini, neopren, muslin i eko koža. Boje kojima se Anthony ove sezone pozabavio su crvena, plava, zelena i neon žuta, a sve je ublaženo bijelom, crnom i sivom. Kolekcija je upotpunjena ruksacima, longboardovima i Nike tenisicama.

Vedrana Mastela
Vedrana Mastela

Glazbeni festivali, umjetnički radovi Laszlo Moholy-Nagya, te sam kreativni proces glavne su inspiracije nove kolekcije Vedrane Mastele. Prozirne tkanine i preklapanja, ručno oslikani odjevni predmeti, slojevitost, detalji i akcenti u bojama čine kolekciju koja, u Vedraninom senzibilitetu, prenosi festivalsko raspoloženje, madenački duh i slobodu izražavanja.

Katarina Džale
Katarina Džale

Katarina Džale predstavila je kolekciju imena Terra Panonica za koju je Inspiracija proizašla je iz prirode i okruženja upravo Terra Panonice, kuće ideja smještene u vojvođanskom Mokrinu. Njena ovosezonska kolekcija haljina prožeta jebojama i prirodnim tkaninama poput svile i vune, ali s tkaninom koja je nastala kao otpadni proizvod tekstilne industrije. Terra Panonica znači održivi razvoj, slobodu, prirodu, ekologiju, čistoću. Novost ove kolekcije su i vrlo izravne poruke koje svaka haljina odašilje posebno. Haljine imaju aplikacije u obliku riječi, pojmova osjećaja i i pojmova iz prirode. Glavna poruka kolekcije je osjeti prirodu/osjeti sebe, a sve to stvoreno je od tkanine koja će imati pozitivan utjecaj na okoliš.  Riječ je o unikatnoj kolekciji, gdje nema dvije iste haljine, i gdje svaka ima svoju vibraciju. 

Manuela Lovrenčić
Manuela Lovrenčić

Kolekcija „Metamorphosis“ diplomirane dizajnerice Manuele Lovrenčić  igra je  mekih tekstura i slojeva, te preobrazbi klasičnih formi u rapsodiju detalja spajanjem boja i linija u kroju. Dinamična forma ručno šivanih detalja od vune koji daju posebnu mekoću nit su vodilja kroz kolekciju u kojoj dominiraju kaputi  od  vunenog buklea i velura. Smjelim dizajnom i posebnim detaljima na leđima na koja dizajnerica rado obraća pažnju, smatrajući kako odjevni predmet treba imati priču oko cijele svoje osi. Eklektični spoj predimenzioniranih nabora i mekih linija koje naglašavaju ženstvene forme savršen su spoj opuštenosti i elegancije. Dizajnerica se poigrala optičkim iluzijama u kojoj detalji djeluju kao da su povezani sa samim tijelom te na taj način započinju svojevrsnu metamorfozu i  postaju sastavni dio osobe koja ju nosi. Nježne boje pudera u kombinaciji sa sivom i bojom vina stvaraju efektnu poveznicu i čine kolekciju  dinamičnom i zabavnom odstupajući od strogih zimskih okvira.

LUKABU by Marina Jerant
LUKABU by Marina Jerant

LUKABU by Marina Jerant predstavlja fantastičnu kolorističku paletu začinjenu metaliziranim  tkaninama. Uvodi fatalno dramatičnu i besprijekorno elegantnu boju ciklame kao savršenu alternativu večernjim kombinacijama u uobičajenoj crnoj boji. Jerant je konstrukcijski pročistila linije i uvela lepršavost uz providne elemente kako bi naglasila vamp izgled i zagrijala ga krznom uz električne sandale. Od materijala koristi svileni muslin, svilu, metalizirane tkanine i eko krzno vrlo zanimljive teksture.

Loré
Loré

Debitantica ovosezonskog Schwarzkopf Cro A Portera Loré predstavlja nam kolekciju inspiriranu Guatemalom i tradicionalnim materijalima majanske zajednice. Materijale korištene u Loré kolekciji radio je višestruko nagrađivani tkalac na području Srednje Europe - Željko Pušić, stoga je kolekcija svojevrsni hommage njegovom radu kao i tradiciji ručno izrađenih odjevnih predmeta. Za svaki od materijala u Loré kolekciji potrebni su sati preciznog rada, međutim, takvi materijali daju odjevne predmete koji su jedinstveni, neponovljivi i neindustrijski proizvedeni. Vuneni tkani materijali kombinirani su s prirodnim materijalima poput vunenog štofa, muslin svile, makrame čipke i svilenog pliša. Nakit za Loré kolekciju, u suradnji s dizajnericom, radila je poznata umjetnica Marina Marinski kombinirajući na teracotti nijanse boja u skladu s tkanicama po uzoru na autohtoni nakit domorodačkog stanovništva. Šalove je za Loré izradila Ivna Matičec. 

Dizajnere prve večeri Schwarzkopf Cro A Portera iz prvih redova pratili su Tereza Kesovija, Jelena Perčin, Nataša Janjić, Milada Privora, Tihana Harapin Zalepugin, Greta Gudelj, Mirela Holy, Miran Kurspahić, Anita Dujić, Maja Šuput, Ornela Vištica, Ana Radišić, Lea Mijatović, Neda Parmać, Ivana Delač Đolo, Nina Slamić, Lana Puljić i Luka Grubišić (Lokomotiva), Twins by Begović i Štimac, Jasna Palić Picukarić, Ella Svilan Svalina, Marijana Mikulić, Ana Maria Ricov, Sayon Bangoura i mnogi drugi.