Kako izabrati sunčane naočale ?

| Fashion |

Dolaskom sunčanih dana važno je adekvatno se pobrinuti i za zaštitu vaših očiju.

 

Nemojte napuštati zatvorene prostore bez sunčanih naočala. Mnogima je teško izabrati savršene sunčane naočale s obzirom na to da je često teško uskladiti lijep dizajn i odgovarajuću cijenu. Zasigurno vam se bezbroj puta desilo da vam nešto upadne u oči, no kada to isprobate ne sviđa vam se kako vam stoji. Kod biranja sunčanih naočala najjednostavniji način pronalaska idealnog para je biranje okvira po obliku lica.

Općenito oblik okvira naočala trebao bi biti u kontrastu s oblikom vašeg lica kako bi dobili ravnotežu i sakrili nedostatke. Proporcije naočala trebale bi biti u skladu s proporcijama vašeg  lica, a okviri bi trebali biti usklađeni s nekom od karakteristika vašeg lica koju želite istaknuti.

Postoji sedam osnovnih oblika lica, a kako izabrati idealan oblik naočala za svako od njih pročitajte u nastavku.

Inspiraciju za neke od okvira sunčanih naočala pogledajte u galeriji.

OKRUGLO LICE

Osobe koje imaju okruglo lice trebale bi izbjegavati okrugle okvire kako ne bi dodatno zaokružili lice. Birajte naočale ravnih linija u obliku  četverokuta ili pravokutnika.

OVALNO LICE

Na ovalnom licu do izražaja dolaze jagodice i brada te se takvo lice smatra savršenim za sve oblike okvira. Kako bi vaš lice došlo do maksimalnog izražaja birajte naočale komplementarne obliku vaših obrva, najbolje one blago četvrtastog oblika sa zaobljenim rubovima.

ČETVRTASTO LICE

Četvrtasta lica imaju izraženu čeljust, široko čelo i široke obraze pa je potrebno birati okvire koji će izdužiti, smekšati te ublažiti kuteve i linije lica. Trebali bi biti okrugli ili ovalni kako bi stvorili kontrast vašim pravokutnim obilježjima lica.

SRCOLIKO LICE

Ovakvo lice ima šire čelo i špičastu bradu, pa je nepotrebno stavljati još više naglaska na gornji dio lica. Pažnju usmjerite na područje oko očiju, odaberite sunčane naočale čiji okviri imaju zanimljive uzorke. Možete nositi manje naočale, bez velikih okvira ili one svjetlijih, decentnih boja i naočale s okvirima koji su duži pri dnu, poput trendy “pilotskih”.

IZDUŽENO LICE

Ovakvo lice obično je usko s jako naglašenim jagodičnim kostima i ponekad izduženim nosom. Kako bi vaše lice izgledalo kraće birajte pune okvire u boji ili s uzorkom, a kako bi vaš nos izgledao kraći pobrinite se daj je most naočala kratak.

OBLIK DIJAMANTA

Ovo je najrjeđi oblik lica koji karakterizira malo čelo, visoke i naglašene jagodice, uske oči i uska čeljust. Potražite sunčane naočale koje proširuju čelo dok pritom spuštaju izgled obraza. Kako biste istaknuli oči isprobajte okvire koji imaju naglašen i zadebljan gornji dio koji pokriva područje obrva- obli, okrugli ili četverokutni okvir naočala, a dobro će pristajati i okviri u obliku mačjih oči.