Kako globalno zatopljenje utječe na naše odijevanje?

| Fashion |

 Kada govorimo o klimatskim promjenama, postoje dvije vrste ljudi - oni koji se bore protiv njih i oni koji se ne bore - ali što duže vrijeme prolazi, teže ih je ignorirati. Potrebno vam je još dokaza? Sve viša razina mora, agresivne oluje i nevjerojatne suše. A da i ne spominjemo činjenicu da je za 2016. već sad predviđeno kako će biti najtoplija godina ikad zapamćena.

Prema nekim istraživanjima, klimatske promjene također bi mogle itekako utjecati na našu odjeću. S obzirom na iscrpljivanje toliko značajnih prirodnih izvora, velika većina naših omiljenih materijala odjeće i modnih dodataka također su suočeni s velikim rizikom od potpunog nestanka. Što bi za početak moglo rezultirati lošijom kvalitetom, a kasnije i kompletnom potrošnjom - ni jedno ni drugo nikako nije dobro za modnu industriju, a samim time ni za naš ormar! U nastavku saznajte koji su to rizični materijali i zašto?

KAŠMIR

Ova cijenjena vuna dobiva se od vrste koze koja obitava u Mongoliji i Kini te je najbolja kada je vrijeme hladno. Zbog konstantno viših temperatura i učestalih suša, kvaliteta je značajno pala i na milijune koza već je uginulo.

DOLCE & GABBANA Hooded cashmere sweater $1,587
DOLCE & GABBANA Hooded cashmere sweater $1,587

PAMUK

Proizvodnja pamuka zahtijeva tonu vode i nažalost, većina pamuka raste na područjima velikih suša. Ekstra-gladak pamuk pod posebnim je rizikom jer dolazi iz Afrike i Južne Amerike. 

Topshop Fluted Cuff Top // VICTORIA, VICTORIA BECKHAM Cotton shirt
Topshop Fluted Cuff Top // VICTORIA, VICTORIA BECKHAM Cotton shirt

SVILA

Iako je većina svile izvedena od domaćeg svilenog bubca koji je uzgojen u zatvorenom prostoru (i tako zaštićen), svileni bubci koji dolaze iz Indije i dalje su pod velikim rizikom jer je njihova infrastruktura za kontroliranje klimatskih promjena jako loše razvijena. Ekstremno vrijeme u tim područjima drastično je smanjilo kvalitetu svile.

3.1 PHILLIP LIM Cutout silk dress £326
3.1 PHILLIP LIM Cutout silk dress £326

KRAVLJA KOŽA

Stada mogu biti itekako pogođena klimatskim promjenama jer se zbog viših temperatura povećava rizik nastanka bolesti i zaraza od štetočina - zbog čega dolazi do diskoloracija na koži krava. 

ZARA HIGH HEEL LEATHER ANKLE BOOTS WITH STRETCH DETAIL 99.90 Kn
ZARA HIGH HEEL LEATHER ANKLE BOOTS WITH STRETCH DETAIL 99.90 Kn

OVČJA KOŽA

Iako su ovce prilično prilagodljive životinje, suočene su s istim rizikom kao i krave - porast bolesti i manjak kvalitetnih pastira. Većina ovčje kože dolazi od malih proizvođača, te se smatra kako za nekoliko godina više neće biti toliko izvora koji su u mogućnosti prilagoditi se klimatskim promjenama. 

All Saints Balfern Leather Jacket
All Saints Balfern Leather Jacket