Kako čuvati i zaštiti svilu?

| Fashion |

Svila nam je svima jedan od najdražih materijala. Zbog svoje mekoće i nježnosti rado je nosimo. Kako bi vaša odjeća i modni dodatci od svile trajali godinama, važno je znati kako se o njoj brinuti.

Svila je izrađena od sekreta svilenih buba i prvi put je otkrivena u Kini prije nekoliko tisuća godina. Kinezi su zadržali tajnu svile za sebe sve do 13. stoljeća. Uvijek bila luksuzna tkanina, ali zahtijeva posebnu njegu. Iako je jaka tkanina, osjetljiva je na svjetlost i na kemikalije kao što su lak za kosu, ali i tjelesne tekućine poput znoja.

Iako se svila najčešće koristi za odjeću, ona se također koristi u druge namjene kao što su zavjese i posteljina. Savjeti koje vam donosimo primjenjuju se na sve vrste svilenih predmeta.
Da biste zaštitili svilenu odjeću, uvijek koristite bilo kakve kemikalije kao što su lak za kosu ili parfem prije no što se obučete i dopustite da se u potpunosti osuše. Nikada nemojte koristiti neosušeni lak za nokte ili doći na ideju da ga skinete s acetonom u blizini svile, jer će i najmanja kapljica zauvijek ostaviti trajnu mrlju.

Ako se vaš svile predmet uprlja unatoč svim mjerama opreza, ipak postoje neki koraci koje možete poduzeti prije nego li se obratite svojoj lokalnoj kemijskoj čistionici. Sve ovisi o mrljama. Pa tako svježe mrlje od znoja možete ukloniti pranjem svile (preporučujemo ručno), dok za starije mrlje uzmite meku spužvicu natopljenu u ocat i tretirajte područje mrlje. Za tvrdoglave mrlje kojih se nikako ne možete riješiti isprobajte mješavinu sode bikarbone, razmrvljenog aspirina i tople vode. Otopinu nanesite na mrlju i ostavite da djeluje dvadeset minuta, a zatim isperite toplom vodom. Uvijek pripazite na etiketu proizvoda. Ako je navedeno da je namijenjen za kemijsko čišćenje, nikada ga nemojte samostalno prati, već izdvojite novac za pravilno čišćenje.

Uvijek spremajte svilu na suho i tamno mjesto. Ta tkanina je vrlo osjetljiva na svjetlost i razvijat će dekoloraciju i izblijedjela područja ako se ostavi nezaštićenom. Nemojte je čuvati u plastici, odnosno plastičnim kutijama, jer ova tkanina treba disati.

Sljedeći ova jednostavna pravila, vaša svilena odjeća će zadržati svoju ljepotu i sjaj te ćete u njoj uživati u godinama koje tek dolaze.