Je li H&M izrabljivao djecu u izradi capsule kolekcije Alexandera Wanga?

| Fashion |

Alexander Wang x H&M Runway Show

Kontroverzni video dvojice njemačkih filmaša prikazuje zastrašujući prikaz: Pogled na djecu radnike u ofucanim indijskim tvornicama. I koliko god smo svjesni problematike proizvodnje odjeće za široke mase u popularnim modnim lancima, izrabljivanje djece je uvijek najosjetljivije pitanje. Baš takva situacija sada je povezana sa švedskim gigantom H&M-om jer su, navodno, prikazane tvornice upravo njihove, a djeca u videu proizvode komade Alexandera Wanga za H&M.

Ovaj kratak film Carla Jakoba Haupta i Davida Kurta završava scenom u kojoj dječak kaže kako je ponosan što može biti dio H&M-ovih dizajnerskih kolaboracija. Međutim, izgleda kako je sve samo vrlo dobro odglumljeno.

Iz H&M-a izjavljuju kako je video lažan, jer tvornice prikazane u kratkom filmu nisu njihove; "Kolekcija Alexandera Wanga za H&M izrađivala se u Kini, Turskoj i Italiji, a ne u Indiji. Također, etikete korištene na svim komadima odjeće iz suradnje su crne s crnim slovima, a ne bijele s crnim slovima. H&M ne prihvaća zlostavljanje djece."

U svakom slučaju, filmaši su i sebi i H&M-u osigurali mnoštvo medijskih objava.

Alexander Wang
Alexander Wang