Jakne uz koje vam sigurno neće biti hladno

| Fashion |

Ana Bacinger u Fjällräven Expediton Series jakni

Ponekad do velikih otkrića dođe sasvim slučajno. Arhimed koji je do svog zakona došao brčkajući se u kadi, Alexander Fleming koji je do penicilina došao pospremajući svoj iznimno neuredni laboratorij, a da ne govorimo o desecima kuharskih šegrta koji su do fantastičnih jela došli tako što su nešto uprskali prateći šefov recept. Naravno, jasno je da se radi o iznimnim pojedincima koji su tim otkrićima posvetili čitav svoj život, ali ove simpatične priče su ušle u legendu kao i sama otkrića. S druge strane postoje neka otkrića do kojih se došlo teško mukom, i nimalo slučajno, a takvim pričama obiluje naslijeđe legendarnog švedskog outdoorbrenda Fjällräven.

Marko Medić u Fjällräven Expediton Series jakni
Marko Medić u Fjällräven Expediton Series jakni

Ništa čudno zapravo, osnivač brenda ÅkeNordin nije bio čovjek slučajnosti i linije manjeg otpora. Još od djetinjstva je svoje dane najradije provodio u surovom okruženju sjeverne Švedske, gdje su ga zahtjevan teren i ekstremni vremenski uvjeti vrlo zorno naučili koliko je u prirodi važna kvalitetna oprema. Nordin se prije gotovo 50 godina na jednoj od svojih nebrojenih pustolovina smrznuo do srži. Proveo je noć na polarnoj hladnoći u vlastitim rukama iskopanoj rupi u snijegu, a budnim ga je održavala samo jedna misao, bolje reći zavjet koji je dao samom sebi: jednom kada ovo prođe stvorit ću jaknu u kojoj mi više nikada neće biti hladno. Recept je kao i kod svih genijalnih otkrića bio vrlo jednostavan: dvije pernate jakne spojene šavovima kako bi se minimizirao gubitak topline. I tako je 1974. godine iz prijeke potrebe rođena ikona: Fjällräven Expediton Down jakna, koji su tijekom desetljeća odano voljele generacije zaljubljenika u prirodu.

Ana Bacinger u Fjällräven Expediton Series jakni
Ana Bacinger u Fjällräven Expediton Series jakni

Ikona je prerasla u liniju

U Fjällrävenu se silno ponose svojim naslijeđem, a ExpeditionDown jakna iz '74 u njemu gotovo 50 godina zauzima vrlo važno mjesto. Zato ne čudi da joj je za sezonu FW 20 odana velika počast u vidu cijele linije funkcionalnih jakni bezvremenskog dizajna: Expedition Series. Nova Fjällrävenlinija ostala je vjerna originalu dizajnom i materijalima, a i primarna namjena je ostala ista: da vam bude toplo u svim zimskim pustolovinama.
Unutarnja podstava i shell izrađeni su od 100% recikliranog najlona, a paperje korišteno za izolaciju je garantirano 100% sljedivo, etički proizvedeno te najviše kvalitete. Zahvaljujući promišljenom švedskom dizajnu i izradi, sve komade je lako popraviti u slučaju potrebe. Expedion Series jakne su iznimno tople, ali lagane i kompaktne te se mogu pakirati u vlastiti džep, što itekako olakšava pakiranje ruksaka. Funkcionalnost, održivost, svestranost i popravljivost – četiri suprincipa od kojih Fjällräven neće odustati ni pod koju cijenu.

Mija Dropuljić u Fjällräven Expediton Series jakni
Mija Dropuljić u Fjällräven Expediton Series jakni

A Kako to izgleda u praksi?

Expedition Down jakna je u svojih gotovo 50 godina postojanja pružala toplinu na brojnim pustolovinama; od grandioznih ekspedicija na Himalaju i Sjeverni pol do jednostavnih odlaska u školu ili na posao u hladno zimsko jutro. Jer nijedna pustolovina nije toliko malena da se na nju ne bi trebali odvažiti. S novom Expedition Down linijom baš svatko će naći idealnu jaknu za svoju pustolovinu.

U to su se uvjerili Fjällrävenovi prijatelji koje mnogi od vas zasigurno rado prate na društvenim mrežama, neki od njih su Mija Dropuljić, Marko Medić, Ana Bacinger te Anna Soldo. U liniji su i  Expedition Lätt Jacket odnosno Hoodie koje umjesto guščjeg paperja imaju sintetičku izolaciju, koja je pogodna za vlažnije vrijeme jer sintetika, za razliku od paperja, zadržava termoregulacijska svojstva i kad se smoči. Poanta je jasna, nabavite savršenu jaknu za svoju pustolovinu koja će vam pružati toplinu mnoge zime koje su pred nama i vratite se prirodi. Jer priroda vas očekuje.