Izrael zabranio premršave manekenke

| Fashion |

Mršavost više nije "in" u modnoj industriji u Izraelu, pošto je s početkom nove godine stupio na snagu zakon kojim se zabranjuje oglašavanje s manekenkama koje nemaju dovoljno kilograma. Zakon koji je parlament odobrio u ožujku zahtijeva da manekenke imaju indeks tjelesne mase najmanje 18,5 koji se smatra minimumom za zdravu osobu.

Sve češće pojave poremećaja u ishrani u izraelskom društvu, posebno među mladim djevojkama potakle su dvoje članova Likuda (politička stranka u Izraelu) da predlože nacrt zakona kojim bi se spriječilo da modna idustrija promovira nezdrava ženska tijela. Izraelsko Ministarstvo zdravlja navodi da oko 125.000 žena u Izraelu pati od poremećaja u ishrani. Međutim, poznavaoci prilika kažu da se radi o problemu o kojem se ne govori i da je takvih osoba čak oko pola milijuna. Fenomen zahtijeva posebnu brigu zbog toga što pogađa prije svega mlade ljude.

Na osnovu zakona, oni koji digitalno mijenjaju fotografije kako bi "odstranili" neželjene kilograme manekenkama, moraju jasno označiti rezultat kako bi se dalo do znanja da se radi o Photoshopu. Cilj je da djevojke koje to gledaju znaju da nije tako u stvarnosti i da se takav izgled ne može postići dijetom. Predviđeno je da grupe za ljudska prava, a ne vlada, podnose tužbe protiv onih koji krše zakon. Podržavamo ovu inicijativu i nadamo se da će Izrael biti primjer drugim državama.